}
abonneren

Apple handhaaft eindelijk Nederlandse garantie

Apple is na veel geharrewar met de Consumentenbond eindelijk overstag gegaan: sinds dit weekend gelden voor alle Apple-producten die in Nederland gekocht worden, de Nederlandse garantievoorwaarden. Deze zijn uitgebreider dan Apple's eigen garantiebepalingen.

Apple geeft voor zijn producten standaard een garantie van één jaar. Wie een langere (of meer uitgebreide) garantieregeling wil, kan hiervoor het AppleCare Protection Plan aanschaffen. De Consumentbond trok bij deze garantievoorwaarden aan de bel, omdat ze niet voldoen aan het Nederlandse recht. Voor producten die in Nederland aangeschaft worden, geldt namelijk een 'onbepaalde'  garantietermijn. Apple weigerde de Consumentenbond echter gelijk te geven en stelde dat de eigen garantiebepalingen beter waren dan de wettelijke garantiebepalingen. Pas nadat de Consumentenbond dreigde met een rechtszaak (en Apple een dergelijke rechtszaak in Italië verloor) haalde de elektronicagigant bakzeil.

Onbeperkte dekking bij Apple

Op de Nederlandse Apple-site prijkt nu de tekst: "Als je een product van Apple koopt, geldt naast de dekking die je volgens de beperkte garantie van Apple van één jaar en het optionele AppleCare Protection Plan hebt, ook nog de bescherming die je op grond van het Nederlands consumentenrecht geniet." Dit laatste stuk is dus toegevoegd. Apple moest sowieso al twee jaar garantie verlenen in plaats van één jaar, omdat dit vastgelegd is in het Europese recht. Nu meldt Apple dat de garantie van Nederlanse Apple-klanten 'geen vaste duur' heeft, maar dat de klant de klacht wel binnen twee maanden na ontdekking moet melden.

Bredere dekking dan EU-regels

De Nederlandse garantietermijn is niet alleen langer dan die van Apple en de EU, maar ook breder. Volgens de Europese wetgeving geldt de garantie alleen voor gebreken ten tijde van levering, in Nederland is is de "dekking voor gebreken afhankelijk van redelijke verwachtingen van consument". Die gebreken kunnen dus ook later optreden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: garantie

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI