Apple en Samsung pakken 99% totale winst

Apple en Samsung vormen samen de '99 procent': de twee bedrijven pakken samen 99 procent van de totale winst in het smartphone segment. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Canaccord Genuity. Dat laat érg weinig over voor de andere smartphone fabrikanten.

Samsung en Apple hebben allebei een behoorlijk net marktaandeel: 29 procent respectievelijk 23 procent. Maar de echte verrassing is dat ze met dit marktaandeel met vrijwel de volledige winst (operating profits) aan de haal gaan. Apple's omzet in het eerste kwartaal kwam neer op $10.4 miljard, het aantal verkochte iPhones was zo'n 9 procent van het totaal aantal verkochte smartphones, maar hiermee sleepte Apple wel zo'n 73 procent van de totale winst binnen. Met een omzet van $3,7 miljard en een verkoopaandeel van 25 procent wist Samsung zo'n 26 procent van de winst te pakken. Verder gingen alleen Reseach In Motion en HTC er met een klein deel van de winst vandoor.

De grote verliezers van het afgelopen kwartaal zijn LG, Nokia, Motorola en Sony Ericsson. Wel is het zo dat een aantal van deze bedrijven net in een verversing van het productportfolio zit, waardoor de resultaten in Q1 slechter uitvallen dan die van Q2. Toch ziet Canaccord Genuity geen verschuiving in de marktdominatie: 2012 is en blijft hoe dan ook het jaar van Apple en Samsung.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: