abonneren

Apple dicht pdf-lek in iOS

In Apple iOS, het besturingssysteem van de iPhone, iPad of iPod Touch, zijn softwarelekken ontdekt. Kwaadwillenden kunnen die lekken gebruiken om kwaadaardige programmacode uit te voeren op een iOS-apparaat. Apple heeft ter bestrijding een update uitgebracht.

Omdat virussen voor besturingsstemen van Apple zo weinig voorkomen, melden we deze waarschuwing afkomstig van de waarschuwingsdienst van de Nederlandse overheid.

Oplossing
Apple heeft updates beschikbaar gesteld. Deze updates kunnen worden geïnstalleerd door de het apparaat aan te sluiten op de computer en iTunes te starten. iTunes zal vragen of de updates geïnstalleerd mogen worden.

Voor wie?
Alle 4.2.x en 4.3.x versies van iOS op de iPhone, iPad of iPod Touch zijn kwetsbaar. Mogelijk zijn ook oudere versies kwetsbaar.

Risico’s
Kwaadwillenden kunnen de softwarelekken misbruiken door gebruikers van de Apple iPhone, iPod Touch en iPad een speciaal geprepareerd pdf-bestand te laten openen. Dit kan ook automatisch gebeuren wanneer je een website bezoekt waar het gewraakte pdf-bestand opstaat.

De lekken in iOS worden momenteel op grote schaal misbruikt om de iPhones, iPads en de iPod touch te jailbreaken. Met een jailbreak wordt het mogelijk software te gebruiken, die niet door Apple is goedgekeurd. Er zijn nog geen gevallen bekend waarbij de lekken voor criminele doelen worden misbruikt.

Het gevolg van de lekken kan zijn dat applicaties niet meer reageren, dat er onbedoeld programma’s worden geïnstalleerd, er persoonlijke gegevens onbedoeld in vreemde handen komen of dat er ongemerkt (sms)berichten worden verstuurd.

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Security

Tags: