Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

AP tikt Microsoft op vingers om gegevensinzameling Windows 10-gebruikers

windows 10 privacy
Het is welbekend dat Windows 10 standaard een heleboel gegevens van je verzameld. Hoewel het sinds de makersupdate gemakkelijker is om dit uit te schakelen, wordt Microsoft nu toch op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens.

De privacywaakhond kopt vandaag dat het verwerken van de gegevens van Windows-gebruikers door Microsoft tegen de wet is. Volgens het AP is voor Windows 10-gebruikers niet voldoende duidelijk welke gegevens er middels telemetrie precies worden verzameld en waar die data eigenlijk voor wordt gebruikt.

Lees ook: Privacy in Windows 10: Schakel deze functies als eerste uit

Microsoft heeft in het verleden op dit gebied al een inhaalslag gemaakt. Sinds de Creators Update van begin dit jaar staat de installatieprocedure van het besturingssysteem uitgebreider stil bij de verschillende privacy-instellingen. Schakel je ze uit, dan is ook te lezen wat de gevolgen zijn.

Niet voldoende

Toch is dit volgens de Autoriteit Persoonsgegevens nog niet voldoende. Waar de organisatie onder andere moeite mee heeft, is dat de verzamelde gegevens (mede) worden gebruikt om persoonlijke aanbiedingen op af te stemmen.

Ook kun je het verzamelen van 'diagnostische gegevens' niet helemaal uitzetten. Je kunt alleen kiezen uit basis en volledig, waar bij de basisinstellingen alsnog bepaalde gegevens naar Microsoft worden verstuurd. Maar welke precies, dat is niet duidelijk genoeg.

"Microsoft biedt gebruikers een overzicht van de soorten persoonsgegevens die zij via standaard telemetrie verzamelt, maar informeert alleen op hoofdlijnen," aldus het AP, dat deze werkwijze 'onvoorspelbaar' noemt. Voor hen moet veel duidelijker zijn waar ze in toestemmen.

Microsoft reageert

Microsoft is inmiddels in contact met de Autoriteit Persoonsgegevens om naar een oplossing toe te werken die voor beide partijen naar wens is. Het bedrijf is van mening wel degelijk voldoende transparant te zijn over de privacy-instellingen van Windows 10, en zegt regelmatig stappen te zetten om dit nog scherper af te stellen. Als voorbeeld worden ook hier de aanpassingen sinds de Creators Update genoemd.

Zo stelt de firma in een reactie: "Microsoft verzamelt Windows Diagnostische gegevens om ervoor te zorgen dat Windows goed blijft werken en up-to-date en veilig blijft." Ook wijst het gebruikers op de privacy-instellingen die ook na de installatie altijd nog aan te passen zijn.

Het bedrijf lijkt zijn gebruikers verder tijdens die installatie niet te willen overweldigen, door daar kenbaar te maken wat er allemaal wordt verstaan onder die gegevens. "Primair zijn dit uiterst technische gegevens over een product of service – gegevens die in veel gevallen niet interessant zijn voor de gebruiker, onbegrijpelijk zouden zijn voor haar, en weinig tot niets over haar onthullen."

Windows 10-gebruikers die toch meer willen weten, kunnen onder andere op deze webpagina terecht.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Privacy, Autoriteit Persoonsgegevens, windows 10

Nieuws headlines

donderdag 09 november

Laatste reactie