abonneren

Antigua wreekt zich op VS via downloadwebsite

De overheid van Antigua wil een piratenwebsite lanceren als wraak op de VS voor het blokkeren van de goksites van het eiland. De VS heeft een boete opgelegd gekregen van 21 miljoen dollar per jaar voor de blokkade, maar wil niet betalen.

Een conflict tussen het eilandje Antigua in de Caribische Zee en de Verenigde Staten neemt een nieuwe wending. Het eilandje had een aantal gokwebsites, die ervoor zorgden dat meer dan vijf procent van de inwoners van Antigua werk hadden. De goksites waren gericht op Amerikaanse klandizie. De VS besloot goksites te blokkeren, waar Antigua bepaald niet content mee was.

Niet voor één GAT te vangen

De wereldhandelsorganisatie (WTO) besloot in 2007 de Verenigde Staten een boete op te leggen van 21 miljoen dollar per jaar aan Amerikaanse royalties ter compensatie, omdat de blokkade in strijd zou zijn met de regels in het GATS handelsverdrag.

De VS weigert echter te betalen, omdat het land zegt dat het helemaal niet de bedoeling van het GATS verdrag was om ook de goksector te liberaliseren, zodat gokwebsites over landsgrenzen heen mogen opereren.

Downloadsite

De Antiguaanse regering beraadt zich nu op stappen om alsnog geld binnen te halen via een downloadwebsite. Deze nieuwe concurrent van The Pirate Bay zou op een vergelijkbare manier muziek, films en software aanbieden zonder een vergoeding af te dragen aan rechthebbenden.

Amerika heeft gereageerd met de dreiging dat deze actie alleen de belangen van Antigua zelf zou schaden, omdat een schikking dan van de baan is en er vanuit de VS sancties volgen wat betreft buitenlandse investeringen in de Antiguaanse high-tech sector.

Bron: Webwereld

 

 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: piraterij, gokwebsites, Verenigde Staten, downloadwebsites, antigua

Laatste reactie