Anonabox: klein doosje voor anoniem internet

Een team techneuten is een crowdfundingcampagne gestart voor de Anonabox. Dit kleine witte doosje sluit je aan op je router, waarna al je internetverkeer wordt geanonimiseerd met de ingebouwde Tor-technologie.

Waar de standaard Tor-browser enkel datgene geheim houdt wat je in de browser zelf doet en niet daarbuiten, zorgt de Anonabox ervoor dat al het in en uitgaande internetverkeer via Tor gaat. 'Zelfs programma's die normaal gesproken moeilijk met Tor samenwerken als Skype, Safari en Filezilla worden ondersteund,' aldus de makers.

Versleuteld verkeer

Je sluit de Anonabox met een netwerkkabel aan op je standaard router. Daarna voorzie je het apparaatje van stroom via de mini-USB ingang en vervolgens zendt het een draadloos, beveiligd signaal uit waarmee je op verschillende apparaten anoniem kunt internetten. Er zit ook nog een uitgang op voor een uitgaande netwerkkabel, die je bijvoorbeeld aansluit op je computer.

Volgens de ontwikkelaars is gebruiksgemak belangrijk. Bij het installeren van enkel de Tor-browser denken veel mensen direct safe te zitten, maar vaak moet er nog wel het een en ander extra worden ingesteld. Bij de Anonabox is verder geen technische know-how nodig en je hoeft verder ook niets in te stellen. Je sluit 'm aan en klaar is kees. 

Kwetsbaarheden

Je netwerk is dan versleuteld, maar als je echt helemaal anoniem wil blijven dan raden de makers alsnog aan de Tor-browser te draaien in combinatie met de Anonabox. Gebruik je een normale browser met standaardinstellingen, dan kun je online alsnog gevolgd worden dankzij digitale vingerafdrukken als cookies.

De Anonabox is open source. Dat wil zeggen dat iedereen vrij is de code te herschrijven en updates uit kan brengen, of zijn eigen Anonabox kan bouwen. Backdoors en kwetsbaarheden zijn daardoor in theorie uitgesloten. Website Wired maakt de vergelijking met een soortgelijk product, de Safeplug. Dit commerciële apparaat bleek gebruikers ervan toch uit de anonimiteit te kunnen halen en draaide daarbij op een verouderde versie van de Tor-software.

Prijs

De ontwikkelaars zoeken 7500 dollar via Kickstarter, om het concept uit te werken tot een product. Op moment van schrijven is daarvan al meer dan de helft opgehaald, met nog 29 dagen te gaan. De consumentenversie kost 49 dollar en is 'klein genoeg om te verstoppen of weg te gooien, mocht dat nodig zijn.'

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten