abonneren

Android-malware verzesvoudigd in één kwartaal

Uit onderzoek van het beveiligingsbedrijf Kindsight Security Labs blijkt dat de hoeveelheid malware voor Android in het afgelopen kwartaal verzesvoudigd is. Android streeft daarnaast Windows voorbij wat betreft het percentage besmette apparaten met dat OS dat op mobiele netwerken aangesloten is.

Kindsight Security Labs heeft in het afgelopen kwartaal zes keer zoveel malware waargenomen dat gemaakt is om Android-apparaten te besmetten dan in het kwartaal daarvoor. Smartphones en tablets die op Android draaien worden steeds vaker aangevallen. De onderzoeksresultaten van Kindsight zijn een duidelijk teken dat het aantal malware op het Android-platform nog altijd explosief groeit. Een deel van de malware is immuun voor Google’s beveiligingssysteem Bouncer, dat op Google Play zijn werk doet.

Eerder werd ook al gewaarschuwd voor een enorme stijging van malware voor Android door antivirusbedrijf McAfee. Ook zou de malware steeds slimmer en geavanceerder worden. Eerder werd ook al geconstateerd dat er in 2012 twee keer zoveel infecties werden waargenomen dan in 2011, maar dat kon nog deels toegeschreven worden aan het feit dat er steeds meer Android-apparaten in omloop zijn.

Windows verslagen

Android is volgens Kindsight Security Labs zelfs Windows voorbijgestreefd op het gebied van malware-aanwezigheid op mobiele netwerken. 0,52 procent van de apparaten die aangesloten is op een mobiel netwerk bevat malware. Nu is 55 procent daarvan een Android-apparaat en 45 procent een Windows-apparaat. Windows-apparaten kunnen bijvoorbeeld met een mobiel netwerk verbonden zijn via tethering of een MiFi-router. Begin dit jaar waren de percentages nog omgedraaid. Android en Windows hebben veruit het meeste te kampen met malware. BlackBerry en iOS hebben slechts één procent uit van die taart geclaimd.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Security

Tags: Malware