Android M aangekondigd met meer privacy-opties en energiebesparing

Gebruikers krijgen in Android M meer controle over app-permissies. Daarmee lijkt Google goed gekeken te hebben naar iOS of zelfs de Privacy Guard-functie van CyanogenMod. Je kunt met de nieuwe app-permissies specifieke toestemming geven aan bepaalde functies, op het moment dat die nodig zijn.

Als voorbeeld noemt Google WhatsApp. Daarbij hoef je de app pas permissie te geven je microfoon te gebruiken op het moment dat je die nodig hebt. Nu moet je nog voor iedere app alle permissies verlenen terwijl je installeert.

App-koppelingen

Ontwikkelaars kunnen in Android M ook aangeven wanneer een bepaalde app moet worden gebruikt. Op die manier kan bijvoorbeeld een link naar Twitter of IMDB standaard in de bijbehorende app worden geopend. Tot nu toe was het alleen mogelijk dat handmatig aan te geven, al kon je wel zeggen dat links naar IMDB.com in de toekomst altijd in die app moesten worden geopend.

Android Pay

Google brengt in Android M ook een eigen betaalsysteem genaamd Android Pay. Het is nog niet duidelijk of dat direct in Nederland te gebruiken is - normaal gesproken duurt het even voordat dergelijke initiatieven in Nederland ingezet kan worden. Voorlopig werkt Android Pay met Mastercard en Visa, maar betalen via een creditcard is vooral in Amerika populair.

Energiestand

Android M gaat ook slimmer met energie om. In de praktijk betekent dat een speciale slaapstand, waardoor stroomvretende functies worden uitgeschakeld. Door middel van de bewegings- en lichtsensor kan een smartphone straks zien wanneer een toestel niet actief gebruikt wordt.

Volgens Google zou de maximale accuduur van een telefoon op die manier zeker twee keer zo lang mee gaan als normaal.

Usb-C

Android M krijgt ook ondersteuning voor usb-C, de nieuwste vorm van usb die in de toekomst breder beschikbaar moet komen. Dat is ook wel nodig, want in de toekomst zullen meer fabrikanten usb-C in hun smartphones verwerken, onder andere om snellere opladers te maken of om andere apparaten op smartphones aan te kunnen sluiten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: google io 2015