abonneren

AMS-IX voert omstreden uitbreiding Amerika toch uit

Het Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, gaat toch uitbreiden naar de Verenigde Staten. Eerder kreeg het bedrijf veel kritiek te verduren op zijn plannen, omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten zo Ć©rg makkelijk kunnen inbreken op het Nederlandse internetverkeer. De AMS-IX legt deze kritiek nu naast zich neer.

Door het aanleggen van een Nederlands knooppunt in Amerika krijgt de Amerikaanse overheid in theorie zeggenschap over het Nederlandse internetverkeer. Daarom was de stemming onder de leden van de AMS-IX erg omstreden. Het voorstel is uiteindelijk aangenomen met 123 leden voor, 102 tegen en 14 neutraal. Wel heeft de AMS-IX benadrukt dat het gaat onderzoeken hoe het zijn gebruikers kan beschermen tegen inmenging en aftapping van Amerikaanse overheidsinstanties. Het bestuur van de AMS-IX belooft nog steeds plechtig dat de Amerikaanse vestiging geen risico's met zich mee brengt. Tweede Kamerleden waren door deze mededeling eerder niet gerustgesteld en hebben kamervragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie.

Bron: nu.nl

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: ams-ix

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord