abonneren

Amerikaanse tech-pers recenseert Microsoft Surface RT tablet

De eerste reviews van Microsoft's Surface RT tablet staan online. De hardware wordt geprezen, maar er zijn nog wat haken en ogen gevonden.

Wanneer Microsofts Surface RT tablet precies in Nederland beschikbaar komt, is nog niet officieel bekend. In de VS valt het in ieder geval samen met de lancering van Windows 8 op 26 oktober. Een deel van de Amerikaanse tech-pers heeft zich inmiddels gebogen over de nieuwe tablet.

De Microsoft Surface RT tablet ging in de VS al in de voorverkoop en de eerste lichting was al snel uitverkocht waardoor de levertijd voor mensen die nu bestellen langer wordt. In Nederland komt de Surface RT wel beschikbaar vanaf 499 euro en daarvoor krijg je dus een tablet dat op Windows RT draait, de lichtere versie van Windows 8. Er komt ook een Surface die de volledige versie van Windows 8 draait. Venturebeat heeft een aantal reviews vergeleken en trekt daaruit de conclusie dat de recensies zeer positief zijn over de hardware maar dat er nog genoeg beren op de weg zijn.

Microsoft Surface RT

Surface RT hardware van hoog niveau

Uit de reviews komt de hardware vaak als groot pluspunt naar voren. Men is onder de indruk van het design en de hoogwaardige afwerking van de tablet. Men kijkt er van op dat Microsoft in staat is om zo’n mooie tablet te produceren. Wired noemt het zelfs  ‘one of the most exciting pieces of hardware’ die ze ooit gebruikt hebben.

Microsoft Surface RT side

Het toetsenbord en uitbreidingsmogelijkheden worden als positief ervaren. Zo is Engadget zeer te spreken over het feit dat je gewoon een usb-drive aan de tablet kunt aansluiten en bestanden kunt overzetten, maar ook andere usb-apparaten zoals een HP LaserJet werken probleemloos.

Microsoft Surface RT keyboards

Ook kritiekpunten

Toch blijven er puntjes van kritiek; de camera’s zouden slechts gemiddeld presteren, de batterijduur valt sommige reviewers ook tegen en het scherm zou zich niet kunnen meten met dat van de iPad wanneer het op de weergave van tekst aankomt. Bij het kijken van hd-video ging de voorkeur (nipt) naar het Surface-scherm. Microsoft claimt zelf dat het scherm als scherper wordt ervaren dan het retina-scherm van de iPad bij voldoende omgevingslicht. The Verge is kritisch over het feit dat het touchscreen van de Surface slechts 5 punten tegelijk kan registreren tegenover de 11 van de iPad.

Microsoft Surface RT achterkand

Surface RT mist nog veel apps

Op het gebied van software is men te spreken over de beschikbaarheid van de Office-app (nog steeds in beta) maar missen er nog teveel andere apps waaronder Facebook en Twitter. Gizmodo is ook niet te spreken over de Touch Cover die $100 extra kost en zou de Surface RT niet aanraden. Veel kritiek op Windows RT zelf is er niet, hoewel The Verge wel een snelheidsdaling constateerde bij het openen van meerdere apps. Over het algemeen ziet men de tablet, zeker i.c.m. het toetsenbord, als een productieve tablet. Dit in tegenstelling tot andere tablets waarbij vooral entertainment-gebruik de boventoon voert. Maar door het gebrek van vele apps is dit nu weer juist een punt waar de Surface het nog wat laat afweten.

Hieronder de videoreview van The Verge:

Via: Computer Idee

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: