abonneren

Amerikaanse Justitie eist Twitter-gegevens Gonggrijp

De Nederlandse hacktivist Rop Gonggrijp, die betrokken is bij Wikileaks, gaat samen met twee andere Wikileaks-betrokkenen in hoger beroep tegen het vonnis dat Twitter hun account-data aan het Amerikaanse ministerie van Justitie moet geven.

Volgens het vonnis moet Twitter de privé-gegevens en berichtenen van Rop Gonggrijp, de Amerikaanse beveiligingsexpert Jacob Appelbaum en IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir overdragen aan het Amerikaanse openbaar ministerie in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar Wikileaks.

Hun advocaten hebben laten weten dat de drie schade zullen lijden door de overdracht van hun privé informatie, terwijl het onderzoek naar Wikileaks weinig tot geen last zal ondervinden als deze gegevens niet vrijkomen. In dit geval weegt het belang van privacy zwaarder dan de invloed op de opsporing, aldus de advocaten.

Het Amerikaanse openbaar ministerie vindt echter dat Twitter wettelijk gezien deze informatie moet geven. Vorige maand oordeelde de rechter dat Twitter de ip-adressen van de drie aan Justitie moest geven. De Amerikaanse justitie wil echter niet alleen de ip-adressen hebben, maar ook inzage in de privéberichten van Gonggrijp en companen.

Gonggrijp heeft WikiLeaks vorig jaar geassisteerd bij het publiceren van een video waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen Iraakse burgers doodschieten. Gonggrijp denkt dat Justitie weinig kan met zijn Twitter-data, maar in het kader van online privacy vindt hij het een slechte zaak als zijn privé twitter-gegevens overgedragen moeten worden. Om die reden zal hij zich tot het bittere eind blijven verzetten in deze juridische strijd.

Bron: Bright

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord