abonneren

‘Amerikaanse chips niet gehackt’

Het team van onderzoekers dat claimde dat China Amerikaanse chips infiltreerde, heeft het bij het foute eind. Volgens beveiligingsbedrijf Errata Security gaat het gewoon om een debugfunctie die in de meeste chips beschikbaar is.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Cambridge is een veelgebruikte Amerikaanse chips in China voorzien van een backdoor. De chip, die in kerncentrales en wapentuig gebruikt wordt, zou uit te schakelen en te herprogrammeren zijn. Errata Security weerlegt deze claim: volgens Robert David Graham, onderzoeker bij die firma, gaat het slechts om een debugoptie die per ongeluk in de chip aanwezig is gebleven.

20% van de routers voor thuisgebruik en maar liefst 50% van de industrieel gebruikte systemen zou een debugoptie bevatten. Dat is het gevolg van het ontwikkelproces, waarbij chipontwerpers snel functies moeten kunnen in- en uitschakelen. Bij het uitleveren van de chips zou deze functie uitgeschakeld moeten zijn, dat blijkt echter vaak niet het geval. Van een opzettelijk aangebrachte backdoor is in dit geval dus zeker geen sprake. Volgens Graham gaat het bovendien niet om een speciaal voor militairen ontwikkelde chip – de commerciële Microsemi/Actel ProASIC3-chip is voor iedereen beschikbaar.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord