Amerikaan 3d-print 'Liberator'-pistool

De Texaan Cody Wilson is erin geslaagd een werkend pistool te maken door middel van 3d-printing. Hij vuurde het wapen zelf af. Vanaf nu kan iedereen met een 3d-printer dus zelf een pistool in elkaar zetten.

Een video op internet toont een 's werelds eerste (werkende) pistool dat is gemaakt via 3d-printing door de 25-jarige Cody Wilson. Hoewel het pistool een mooie naam heeft (‘The Liberator handgun’) is het een enge gedachte dat een werkend wapen de printer uit kan komen rollen. Wilson gaat ook verder dan dat en maakt de blauwdrukken van het wapen voor iedereen toegankelijk. Hij noemt zijn wapen daarom ook wel een 'Wiki Weapon'.

De Liberator handgun werkt niet helemaal foutloos maar er kon toch succesvol mee worden geschoten op de prairie in Texas waar een journalist van Forbes getuige was. Het pistool werd eerst via een touwtje op afstand afgeschoten en daarna durfde Cody R. Wilson het aan om het pistool in de hand te nemen en af te schieten. Tevreden over de eerste testronde van het pistool is Wilson nog niet, het pistool schoot niet in alle gevallen en bij zwaarde munitie knalde het pistool uit elkaar. Met .380 kogels bleef het pistool volledig in tact.

Liberator 3d geprint pistool(Credit: Michael Thad Carter for Forbes)

 

Wiki Weapon: Plastic met een spijker

Alle 16 plastic delen, op 1 na, zijn met een Stratasys 3D-printer uitgeprint. Alleen een spijkertje (in elke doe-het-zelf-zaak te koop) is toegevoegd om het te laten voldoen aan de Undetectable Firearms Act.  Die wet verplicht dat wapens die uit het zicht mee gedragen kunnen worden wel worden gespot door een metaaldetector, vandaar dus de spijker die puur om die reden is toegevoegd aan het wapen. 

The Liberator onderdelen(Credit: Michael Thad Carter for Forbes)

 

Doodsbedreigingen voor ontwerper The Liberator

Cody R. Wilson die het pistool afvuurt in het onderstaande filmpje is de oprichter van Defense Distributed, een non-profit organisatie die het mogelijk wil maken dat iedereen een vuurwapen kan maken met een 3d-printer. Na het zien van bovenstaand filmpje wil Amerikaans Senaatslid Charles Schumer een algeheel verbod op 3d-geprinte vuurwapens aangezien het zo makkelijk door een metaaldetector komt. 

De kritiek gaat ook verder dan dat. Sommige mensen bedreigen Wilson met de dood, zelfs door een kogel uit zijn eigen ontworpen wapen. De teller van doodsbedreigingen staat inmiddels al op 12. Tech website Wired bestempelde Wilson als een van de 15 gevaarlijkste mensen ter wereld omdat hij de blauwdrukken van wapens voor iedereen beschikbaar wil maken en dat inmiddels ook met de CAD-bestanden van de Liberator heeft gedaan.

The Liberator

 

Stratasys Dimension SST 3D printer Tegenwerking productie Liberator

Tijdens de productie werd het Wilson ook niet makkelijk gemaakt. Stratasys, fabrikant van de 3d printer, verbrak eerder al het leasecontract met Defense Distributed  toen bleek dat de organisatie bezig was met het printen van een vuurwapen. Ook het huurcontract van werkplaatsen werd opgezegd toen de verhuurder kennis nam van het feit dat de werkplaats werd gebruikt voor het bouwen van een vuurwapen. Toch heeft Wilson een vergunning verkregen voor het bouwen van vuurwapens en doet dat nu in een ruimte dat van slechts 3,5 m2 waarvan de helft wordt ingenomen door de printer (zie foto).

 

 

Liberator WWIIBevrijdingswapen

Hoewel hij zich er van bewust is dat het pistool gebruikt kan worden tegen mensen, vindt hij dat geen reden om het pistool niet te maken. De anarchistische rechtenstudent Wilson zegt vrijheid belangrijker te vinden en ziet zijn ‘bevrijdingswapen’ daar kennelijk een rol in spelen. The Liberator is vernoemd naar het goedkope FP-45 Liberator pistool (zie afbeelding) dat ontworpen was tijdens WWII om boven bezetgebied in Frankrijk per vliegtuig te verspreiden.

 

3d ‘Wiki Weapon’ voor iedereen

Op zich kan iedereen met een computer, internet en 3d-printer dus een vuurwapen maken maar een 3d-printer is nog behoorlijk prijzig. Wilson gebruikte een 8000 dollar kostende tweedehands Stratasys Dimension SST 3D printer maar wil dat dergelijke pistolen uiteindelijk ook op printers van $2200 moeten werken. Nu is de Stratasys printer de enige printer die de loop van het pistool kan maken zonder dat dit vervormt bij het afvuren van het wapen. Hoewel minder praktisch,  kun je natuurlijk altijd een nieuwe loop printen voor de Liberator.

Het goedkoop geproduceerde wapen uit de Tweede Wereld Oorlog stond ook niet bepaald bekend om zijn uitmuntende kwaliteit. Lang niet alle exemplaren werden verspreid en het heeft er alle schijn van dat het wapen ook geen grote rol heeft gespeeld in de strijd tegen de nazi’s. Of de rol van de nieuwe Liberator ook beperkt blijft, zal de tijd moeten leren.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: wapen, innovatie, pistool, 3d-printen, wiki weapon