}
abonneren

AMD wil extra CPU-koelers overbodig maken

AMD komt met twee eigen, stille processorkoelers die het standaard meelevert bij enkele van zijn processors, zonder prijsverhoging. Dure extra koelers moeten overbodig worden.

AMD heeft zijn plannen uiteengezet voor desktopprocessors, die ondanks de groei van mobiel computergebruik nog zeker bestaansrecht hebben. De chipmaker onthult naast drie nieuwe processors voor desktop-pc’s ook een reeks bijbehorende nieuwe moederborden. Partners Asus, Gigabyte, MSI en Asrock staan klaar met nieuwe moederborden (in ATX- en microATX-formaat) die de nieuwste technologie ondersteunen voor AMD’s processorsockets AM3+ en FM2+.

Deze moederborden voor desktop-pc’s hebben onder meer de M.2-connector om ssd’s een snelle interne aansluiting te bieden en daarnaast aansluitingen voor USB 3.1 gen2 (met datadoorvoersnelheden tot 10 Gigabit per seconde). Daarbij is deze snelste USB-variant beschikbaar in het breed gebruikte Type A, maar in het merendeel van de aangekondigde moederborden ook in het gloednieuwe, dunne Type C. Met laatstgenoemde heeft Apple’s dunne MacBook ophef veroorzaakt.

Processorkracht en verbruik

Wat processors betreft, brengt AMD nu drie nieuwe chips uit: de krachtige 4 GHz A10-7860K met vier Steamroller-cores, de A6-7470K met twee Steamroller-cores en de X4-845 met vier cores van de nieuwere Excavator-reeks. Hierbij hebben de processors in de A-serie een ingebouwde grafische Radeon-processor, waardoor AMD dit geen CPU’s noemt maar APU’s (Accelerated Processing Unit). Hoe hoger het A-nummer hoe krachtiger de ingebouwde Radeon-graphics zijn.

Bij de aankondiging die vanaf vandaag openbaar is, heeft AMD ook een nieuw APU-topmodel alvast genoemd. Dat is de A10-7890K met acht cores, die later dit jaar verschijnt. AMD laat nu nog niet los wanneer die chip precies uitkomt. Opvallend aan de nu wel direct uitkomende processors is dat die elk een maximaal verbruik hebben van 65 Watt.

Koeling en (over)klok

Verder voorziet AMD zijn processors van een nieuwe, eigen koeler. Dit koelingsblok plus ventilator kan chips aan tot een vermogen van 95 Watt. Hierdoor krijgen unlocked processors (dus zonder ingebouwde vergrendeling voor overklokken) al veel overklokruimte in de standaarduitrusting van AMD. Deze stille standaardkoeler wordt voortaan ook meegeleverd met een aantal processors in de X4-, A8- en A10-reeksen.

De maker benadrukt dat deze koeler (met de naam AMD Thermal Solution) aanmerkelijk stiller is dan voorgaande koelers die standaard meekomen met processors. Bovendien zorgt de meelevering van de betere, stille koeler niet voor een prijsverhoging. AMD verlaagt wel de prijzen van de bestaande processorpakketten met de nu oude koeler. Pc-bouwers die toch een voorkeur voor een andere koeler hebben, kunnen zo goedkoper uit zijn.

Stil, stiller, stilst

De nieuwe en stille koeler is afgeleid van de Wraith-koeler die AMD in januari al heeft getoond op gadgetbeurs CES in Las Vegas. Deze krachtigere koeler wordt meegeleverd met topprocessors in de FX-serie, kan koelen tot een processorvermogen van 125 Watt en is daarbij ook fluisterstil. De producent wil hiermee de noodzaak wegnemen voor apart aan te schaffen, duurdere koelers van derden. Volgens AMD staat de Wraith, die niet los te koop zal zijn, gelijk aan een high-end koeler van minstens 50 dollar.

AMD laat het geluidsverschil tussen zijn oude koeler en de nieuwe Wraith Cooler horen én zien:
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: AMD, Desktop, Processor, Cpu, Koeler, Stil, Apu, Cooler, aftermarket, desktop-pc

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI