abonneren

AMD introduceert nieuw Brazos-platform

Het is weer tijd voor een opfrisbeurt van het Brazos-platform. De eerste modellen - die voor de ultra portable notebookmarkt waren bedoeld - zijn al ruim een jaar oud. Brazos 2 biedt zuinigere apu's en iets meer snelheid.

Minder energieverbruik en meer snelheid. Hetzelfde als wat Trinity een paar weken geleden heeft laten zien. Echter: bij Trinity gebruikt AMD een nieuwe architectuur. En een nieuwe gpu. Kortom: echt een nieuwe chip. 

Bij Brazos 2 is dat niet het geval. Daar gaat het echt meer om tweaks. Zo is de kloksnelheid van de kernen (twee stuks op 40nm) is iets opgeschroefd naar 1.4 GHz voor de instapper (E1-1200) en 1,7 voor het topmodel (E2-1800). De GPU is nu een 7000-serie, maar biedt niet veel meer cores: 80 stuks om precies te zijn. Dat is gelijk aan de vorige serie. Er zijn wel wat features van de 7000-serie meegekomen en de snelheid is iets opgehoogd. De E1-1200 draait op 500 MHz, de E2-1800 tikt op 523 MHz minimaal en 680 MHz maximaal. 

De energiewinst zit vooral in de controller hub. Die is met 170 mw omlaag gebracht. Dat lijkt weinig, maar het is ongeveer 15 procent. De TDP van de gehele APU is nog steeds 18 Watt, maar het rustverbruik is wel lager volgens AMD. 

Is er dan zo weinig nieuws. Nou, interessant is de standaard integratie van usb 3. Ook is een cardreader standaard en zien we sata-3 terug. Een aardige toevoeging is tevens Quick Stream Technology. Een feature die prioriteit geeft aan videostreaming, zodat deze niet hapert. Wel zo prettig natuurlijk

Vooralsnog zien we twee nieuwe modellen: de E1-1200 en de E2-1200. Brazos is een compleet platform. De Zacate-apu chips zijn niet los te koop. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: