abonneren

Alles wat we weten over Windows 10's eerste grote Redstone-update

'Deze zomer' komt er een nieuwe grote update voor Windows 10. Het is de tweede grote update sinds die van november. Wat is er allemaal nieuw, en wanneer kunnen we de update verwachten? Alles wat we weten op een rijtje.

Wat is het?

Het was al duidelijk dat er een grote update aan zit te komen: Microsoft wil dat om de paar maanden doen. In november, 5 maanden na de eerste release, kwam 'Threshold' uit. Daarin werd het onder andere makkelijker om een machine te activeren na installatie, kwam er een Store voor bedrijven, en verscheen er een 'Vind Mijn Apparaat'-functie voor laptops en tablets.

De nieuwe update die straks uitkomt heeft als werktitel 'Redstone', maar gaat officieel "Anniversary Update" heten. Volgens huidige update-files in Windows 10 krijgt het OS build-nummer 1607. De huidige Technical Previews zitten nog op versie 1603.

Microsoft vertelde over de update tijdens Build, de grote ontwikkelaarsconferentie die deze week plaatsvindt.
 

Wanneer komt 'ie?

Microsoft wil geen definitieve releasedatum noemen voor de update, maar het heeft er alle schijn van dat die eind juli uitkomt. Het bedrijf zegt zelf "in de zomer", maar aangezien de update "Anniversary" heet lijkt het erop dat het om en nabij de eerste verjaardag van Windows 10 komt. Dat kwam vorig jaar op 29 juli uit.
 

Wat is er nieuw?

Build is nog aan de gang en Microsoft heeft nog lang niet alle nieuwe dingen in de update verteld, maar hier zijn alvast een paar dingen die we weten:

GNU Bash-shell komt naar Windows:
We dachten dat het nooit ging gebeuren, maar de Linux-terminal Bash komt naar Windows 10. Na de update kun je dus apt-gets gebruiken om programma's te installeren. Het gaat niet om een VM of een emulator, maar om een volwaardige architectuur die diep geïntegreerd is in Windows. Waarom Microsoft ineens die ommekeer maakt? Dat is helemaal niet zo gek.

Meer gebaren voor stylussen:
De stylus op de Surface Pro werkte al goed, maar Windows 10 krijgt straks nóg betere ondersteuning voor het werken met een digitale pen. Zo kunnen ontwikkelaars hun eigen gebarenbesturing integreren in apps, en er komt een speciale post-it-sectie in het notificatiecentrum waarmee je overal even een snelle aantekening kunt opschrijven. Je leest er hier meer over. Windows Hello:
We waren in onze review van de Lumia 950 XL al erg onder de indruk van Windows Hello, de inlogmethode waarmee je je telefoon kunt ontgrendelen met een irisscan. Windows Hello wordt nu breder getrokken in Windows 10. Dat betekent dat ontwikkelaars de inlogmethode zelf kunnen toepassen in hun apps, zodat je bijvoorbeeld Facebook met een oogscan kunt unlocken.

Meer Cortana - maar nog niet in het Nederlands:
Slimme assistent Cortana is nu nog niet heel erg slim, maar dat moet in de update veranderen. Cortana moet dan actievere informatie gaan weergeven, op basis van meer informatie uit je agenda en je mail. Ook gaat Microsoft meer werken met chatbots, die het bovendien openbaar wil maken voor andere ontwikkelaars. Helaas komt Cortana nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar - al is de assistent via een omweg wel aan te zetten in Windows 10.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: Windows, 10