abonneren

Akoestische barcodes uitgevonden

Barcodes zijn er voortaan ook in een akoestische versie. Met behulp van ribbeltjes wordt het unieke geluid geregistreerd. De toepassingen zijn verrassend breed.

Een  onderzoeksteam aan de Carnegie Mellon University is erin geslaagd om trillingen van geluid om te zetten in informatie. Op een oppervlak van bijvoorbeeld hout op plastic wordt een unieke ribbelstructuur aangebracht. Wanneer er met een voorwerp als een vinger, telefoon of stift overheen wordt gegaan, vertaalt de unieke geluidsboodschap naar een stukje informatie. Zo zijn er geen scanners meer nodig bij het lezen van barcodes.

De akoestische barcodes kunnen ingezet worden op verschillende manieren. Zo hebben de onderzoekers bedacht dat het handig zou zijn in het klaslokaal. Er worden daarbij voorwerpen op het schoolbord geplaatst met de barcodes. Een geluidsgevoelige sensor die ook op het bord zit pikt de signalen op. Als de leraar over een voorwerp heengaat, kan er bijvoorbeeld een rekensomvoorbeeld op het bord verschijnen die hij dan vervolgens gaat uitleggen. Ook zien de onderzoekers er wel wat in om akoestische barcodes op etalages te plakken. Als je er overheen gaat met een voorwerp hoor je iets over het betreffende product en de prijs bijvoorbeeld.

 

Bron: Emerce

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord