abonneren

AIVD luistert zorgvuldig af, maar niet altijd

De Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) is zich bewust van het inbreukmakende karakter van diens afluisterpraktijken. In de meeste gevallen is de AIVD dan ook 'rechtmatig en zorgvuldig' te werk gegaan bij aftap-operaties.

Dat concludeert de commissie CTIVD, die ieder jaar onderzoekt of er fouten gemaakt worden door de Nederlandse inlichtendienst.

De conclusie geldt voor de periode september 2012 tot augustus 2013. In die maanden is er 11 procent vaker afgetapt dan in het jaar ervoor. Daadwerkelijke aantallen worden in het publiekelijke rapport niet vrijgegeven.

Over de schreef

Toch gaat de AIVD 'in enkele gevallen' nog wel over de schreef. Het gaat bijvoorbeeld een keer fout wanneer er door de minister wel toestemming wordt gegeven tot aftapping, maar dat er in het verzoek niet voldoende motivatie voor het afluisteren wordt gegeven.

Ook is er in twee gevallen onrechtmatig afgetapt bij een 'verschoningsgerechtigde,' wat onder meer een advocaat, arts of een journalist kan zijn geweest. Daarnaast is er in twee gevallen langer afgetapt dan noodzakelijk was. In vier gevallen is een bekende van een af te tappen persoon afgeluisterd, zonder dat daarvoor toestemming is gegeven.

Ongericht

Het rapport omsluit zowel telefoonverbindingen als internetverbindingen. Vorig jaar adviseerde een onafhankelijke onderzoekscommissie het kabinet nog de AIVD meer bevoegheden te geven rondom afluisteren.

Zo zou de veiligheidsdienst ongericht af moeten kunnen tappen, zoals in Amerika al gebeurd. Nu moet de AIVD nog per afluistergeval toestemming vragen en daarbij helder het hoe en waarom inkaart brengen.

Of die bevoegdheden er komen, daar is nog steeds geen besluit over genomen. Een meerderheid binnen de Eerste Kamer ziet alvast niets in het plan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Aivd

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord