Adobe Reader wordt veiliger

Adobe werkt aan een nieuwe versie van Adobe Reader waarmee een einde moet komen aan de aanvallen via PDF-bestanden. Door gebruik te maken van een veilige sandbox-omgeving, krijgen besmette PDF-bestanden geen kans meer om code op de computer zelf uit te voeren.Door het toenemende gebruik van PDF-documenten is ook het gebruik van Adobes Reader enorm toegenomen.

Er is vrijwel geen pc waar het programma niet op te vinden is. Dit is een aanleiding voor hackers om hun aandacht naar dit populaire programma te verleggen, al was het maar omdat Microsoft zijn besturingsysteem steeds veiliger maakt.

Onder druk van het toenemende misbruik van gemalverseerde pdf-documenten heeft Adobe de inspanningen voor de beveiliging van zowel de Reader als de Flash player aanzienlijk opgevoerd. Versie 10 van de Reader moet met sandboxing onveilige pdf-documenten isoleren en zorgen dat ze geen schade kunnen aanrichten op de pc.

Een sandbox is in feite een kleine virtuele computeromgeving binnen een softwareprogramma. Virussscanners maken bijvoorbeeld ook gebruik van een sandbox om het effect van het uitvoeren van een virus te kunnen controleren. Uitvoerbare code blijft echter beperkt tot de sandbox, waardoor het infecteren van het echte (Windows)-besturingssysteem niet mogelijk is.

De nieuwe protected mode van Adobe Reader zal in de komende versie van het product verschijnen. De nieuwe functie zal altijd standaard zijn ingeschakeld. De nieuwe protected mode-functie zal vooralsnog alleen voor Windows-systemen beschikbaar komen, er zijn nog geen plannen voor een Mac-versie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten