abonneren

Activist omzeilt huisarrest met webcams

De Chinese activist en kunstenaar Ai Weiwei wordt al maanden lang in de gaten gehouden door de Chinese overheid. Om de beperkingen te omzeilen heeft hij zijn huis volgehangen met webcams.

China staat niet bekend om de internetvrijheid voor zijn inwoners. Hoewel velen zich uitlaten op sociale media, worden dissidenten al snel op de vingers getikt of bestraft. De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is een van de meest uitgesproken tegenstanders van het regime. Vorig jaar werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar sindsdien staat hij onder toezicht van de overheid. Peking mag hij niet verlaten, zijn telefoon wordt afgetapt en zijn huis wordt 24 uur per dag bewaakt.

Om sympathisanten toch inzicht te geven in zijn doen en laten heeft Weiwei zijn huis volgehangen met webcams. “Ik dacht: waarom zou ik niet wat camera's ophangen zodat de mensen al mijn activiteiten kunnen zien. Ik hoop dat de andere partij ook een dergelijke transparantie kan laten zien.” Wie mee wil kijken kan terecht op de webcamsite van Weiwei. Of hij dit initiatief omzet in een kunstproject is niet bekend. Weiwei staat bekend om zijn opvallende kunstprojecten. In Museum de Pont in Tilburg loopt op dit moment een expositie met onder andere enkele tienduizenden handbeschilderde zonnepitten.

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord