Actiegroepen willen meer openheid van Skype

Vijfenveertig actiegroepen vragen in een open brief aan Skype om meer duidelijkheid te verschaffen over de vertrouwelijkheid van gesprekken via Skype. Daarnaast willen de actiegroepen meer weten over de opslag van data en het dataprotectiebeleid van het online-communicatieplatform.

De open brief is gepubliceerd op de website van Reporters Without Borders, een Franse organisatie die strijdt voor de vrijheid van meningsuiting en informatie. Deze organisatie behoort tot een van de ondertekenaars van de open brief. De actiegroepen melden dat Skype met 600 miljoen gebruikers wereldwijd een belangrijk communicatieplatform is dat mede wordt gebruikt door journalisten die gesprekken voeren met kwetsbare bronnen en activisten van autoritaire regimes. Microsoft zegt deze open brief te bepreken.

Verschillende overheden, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en China, willen toegang tot de gegevens van chatproducten als Skype. De Microsoft-dochter heeft tot nu toe echter geen duidelijkheid verschaft over vertrouwelijkheid van gesprekken van gebruikers via Skype en vooral de toegang tot deze gevoelige gegevens die wordt verschaft aan overheden en derde partijen. Skype is sinds oktober 2011 overgenomen door Microsoft, dat het communicatieplatform steeds meer integreert in zijn software- en dienstenpakket. 

Tijd voor openheid
Volgens de actiegroepen wordt het mede gezien de verdere integratie met Microsoft nu tijd dat er meer openheid van zaken wordt gegeven over wat er met de privacygevoelige informatie gebeurt. Andere bedrijven als Google en Twitter brengen al twee keer per jaar rapporten uit over het opvragen van gebruikersgegevens door derden. Volgens de actiegroepen is deze data van levensbelang voor kwetsbare gebruikers.

De actiegroepen willen onder andere inzicht in hoeveel aanvragen iedere overheid heeft gedaan en in hoeverre deze verzoeken worden ingewilligd. Daarnaast willen zij informatie over welke informatie door Microsoft zelf wordt opgeslagen, een analyse in hoeverre derde partijen gesprekken kunnen onderscheppen en het beleid van Microsoft ten aanzien van het behandelen van de informatieaanvragen door derden.

Commentaar Skype
Skype heeft al eens commentaar gegeven over deze issues op een blog, meldt BBC News. Volgens dit bericht van Skype zouden Skypegesprekken tussen twee deelnemers niet worden gestreamd via het datacentrum van Skype. Dit betekent dat Skype geen toegang heeft tot de video of audio van deze gesprekken. De gesprekken zouden ook door de software worden versleuteld, zodat het lastig zou zijn om deze gesprekken te ontcijferen als de streams toch worden onderschept.

Wanneer echter een groepsgesprek plaatsvindt tussen meer dan twee computers dan wordt deze wel afgehandeld via de servers van Skype. De servers bundelen daarbij de mediastreams. Tekstberichten worden tot dertig dagen lang op de servers van Skype opgeslagen zodat de apparaten van gebruikers kunnen worden gesynchroniseerd. Skype meldt verder dat aan rechtshandhavende instanties gegevens worden verstrekt als deze autoriteiten netjes de procedure volgen.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten