abonneren

ACTA verworpen door EU-parlement

Het Europese Parlement heeft het internationale ACTA-verdrag verworpen. Dat wil niet zeggen dat de discussie over internetvrijheid en auteursrechten nu van de baan is. Bits of Freedom pleit nu voor een aanpassing van het auteursrecht.

Bits of Freedom ziet een grondige aanpassing van de auteursrechten-wetgeving als enige oplossing voor de problemen rond de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal en de vrijheid van internet.

Het Europese Parlement stemde gisteren over het omstreden ACTA-verdrag. Een grote meerderheid van 478 parlementsleden stemden tegen, 39 waren voor en er waren 165 onthoudingen. Volgens Bits Of Freedom is het stemresultaat een overwinning voor de internetvrijheid en voor de Europese democratie.

Het internationale handelsverdrag ACTA is in januari door de Europese Commissie ondertekend. Het meeste protest tegen het verdrag ontstond rond de digitale paragraaf, waarmee landen internetproviders konden dwingen om hun klanten beperkingen op te leggen. Ook zijn de Europarlementariërs ontevreden over de geheimzinnige manier waarop het verdrag tot stand is gekomen.

De Europese Commissie heeft al aangekondigd ACTA opnieuw op de agenda te zetten. Het is volgens Bits of Freedom dus belangrijk de stemming te gebruiken om een nieuwe politieke discussie te starten over de noodzakelijke herziening van het auteursrecht. Het Nederlandse parlement heeft hiermee al een start gemaakt. Bits of Freedom verwacht dit onderwerp dan ook terug te vinden in de verkiezingsprogramma’s. Ook verwacht Bits of Freedom de herziening van het auteursrecht terug te zien in het regeerakkoord. Als dat in andere Europese landen ook gebeurt, maakt de Europese Commissie weinig kans met het opnieuw reactiveren van het ACTA-verdrag.

Bron: Bits of Freedom

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Acta