abonneren

ACTA door grondrechtencommissie EU verworpen

Eerder deze week heeft de tweede kamer al een motie tegen de ratificatie van ACTA aangenomen. De Grondrechtencommissie van het Europese parlement zal zich nu tegen het auteursrechtenverdrag uitspreken.

Dit adviseert de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement in een vandaag aangenomen opinie.

De ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Tegenstanders wijzen erop dat de internetvrijheid en het recht op privacy in het geding komt door ACTA.

Door de nieuwe opinie wordt de druk op Europarlementariërs heel groot om ACTA ook in Europa naar de prullenmand te verwijzen.
De Europese Commissie werkt al aan een nieuw voorstel voor handhaving van intellectuele rechten, die de verantwoordelijkheid daarvoor naar de EU zal verschuiven. In dat geval is alleen toestemming van het Europees Parlement noodzakelijk. "ACTA is nu dus een zombieverdrag. Het zou dood moeten zijn, maar het beweegt nog, aldus Europarlementarier Sargentini van Groen Links. De kans dat het nog wat wordt met het ACTA-verdrag is met deze opinie een stuk kleiner geworden. Om het verdrag in werking te laten treden moeten landen het verdrag eerst ondertekenen en dan ratificeren. Tot nu toe heeft nog geen enkel land, zelfs niet initiatiefnemers Japan en de VS, dat gedaan.

Een anti-ACTA filmpje op YouTube is inmiddels al meer dan 2 miljoen keer bekeken:

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Acta