Acronis True Image 2014

Acronis is een van die bedrijven die ieder jaar een nieuwe versie van haar softwareproducten lanceert. Nu is True Image 2014 aan de beurt voor een update: wat is er nieuw aan deze versie?
We waren altijd al te spreken over True Image, maar deze nieuwe versie biedt erg veel handige online mogelijkheden voor het wegschrijven en terughalen van back-ups. Het terugzetten van online back-ups vanaf de boot-cd is ook een welkome verbetering, maar het is wel vervelend dat het soms lang duurt voordat de benodigde informatie van het geselecteerde back-upbestand wordt weergegeven. Los van dat kleine probleem is True Image 2014 een aanrader.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Overzichtelijke software
  • Goede online back-upfunctionaliteit
  • Back-up-images kunnen direct als schijfstation worden gekoppeld in Windows
  • Zeer uitgebreide helpfunctionaliteit
  • Minpunten
  • soms wat traag bij het selecteren van een online back-up

Acronis True Image is software waarmee je back-ups van je gegevens en partities kan maken, zowel handmatig als geautomatiseerd. Met deze nieuwe versie van het programma kan je je back-ups zowel offline als online opslaan. Bij de aanschaf van Acronis True Image 2014 krijg je voor één jaar gratis  5GB opslagcapaciteit in de cloud.

Vereenvoudigd
De interface van Acronis True Image 2014 spreekt voor zich: er zijn vier tabbladen beschikbaar: Aan de slag, Back-up en herstel, Synchronisatie en Tools en Utilities. Onder het eerste tabblad kan je direct een back-up maken van de gegevens van de harde schijf, waarbij het dan alleen mogelijk is om een gehele partitie weg te schrijven. Wil je alleen bepaalde mappen of bestanden back-uppen, dan kies je onder het tabblad Back-up en herstel voor de optie ‘Back-up van bestand’. Alhoewel de naam doet vermoeden alsof het alleen mogelijk is om een enkel bestand te back-uppen, kun je hier wel afzonderlijke bestanden en mappen selecteren.

Voor het herstellen van een compleet besturingssysteem is het makkelijker als je daarvan een veilige back-up hebt gemaakt. Nu biedt Windows deze functionaliteit natuurlijk zelf ook al, maar met Acronis vinden we het net een stuk makkelijker: je kunt naast de bootpartitie namelijk ook andere partities opnemen in de back-up. Het herstellen van partities gaat net zo eenvoudig als het maken van de back-ups. Bovendien kun je vanuit Acronis een boot-cd maken, waarmee het mogelijk is om de opstartpartitie van je besturingssysteem te herstellen, zelfs als die back-up online is opgeslagen. Vanuit de boot-cd kun je namelijk – na het opgeven van je accountgegevens van Acronis – ook bladeren in de cloud-omgeving en de gewenste back-up kiezen. Het selecteren van een online back-upbestand duurt echter soms wel wat lang vanaf een boot-cd en wordt je niet op de hoogte gehouden van de voortgang, waardoor het niet duidelijk is of de software vastloopt, of dat er nog wordt geprobeerd om informatie binnen te halen vanaf de cloud-omgeving.

Set and forget
Een veelgebruikte term: eenmaal instellen en er nooit meer naar omkijken. Dat geldt ook zeker voor Acronis True Image 2014: het is mogelijk om voor iedere back-up in te stellen wanneer deze moet worden gemaakt, bijvoorbeeld iedere dag om 12 uur. Dat kan je instellen voor zowel back-ups van losse bestanden alsmede complete images. Op die manier heb je altijd een up-to-date back-up van je gegevens en kun je ook veel makkelijker terug naar een vorige versie van je besturingssysteem.

Online opslag
Een van de nieuwe functies in Acronis True Image 2014 is dat je je gegevens veilig en transparant kan opslaan in de cloud-omgeving van Acronis. Zelfs het opslaan van een complete schijfimage online is mogelijk. Je krijgt bij de aanschaf van het product 5GB gratis tot je beschikking. Dat is natuurlijk niet genoeg voor bijvoorbeeld een complete Windows-partitie, maar het is mogelijk om tot 250GB opslagruimte te kopen: daarvoor betaal je per maand € 4,95. Je kunt ook je eigen ftp-server als back-up-locatie gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Software

Tags: back-ups, image, systeemherstel, acronis