ACHTERGROND: Windows 10 laat de grens tussen soft- en hardware vervagen

Als de naam van je product de meest verrassende vernieuwing is, zegt dat iets over wat je hebt geproduceerd. Dat iedereen het meest werd verrast door "Windows 10" in plaats van "Windows 9", zegt iets over Microsofts nieuwe besturingssysteem: Dat is niet revolutionair. Maar het is wel precies wat we nodig hebben. 

Het invloedrijke techblog The Verge noemt Windows 10 al "Windows 7 Plus", en dat is niet heel vreemd. De presentatie van het nieuwe besturingssysteem laat zien dat Microsoft zich met Windows 10 vooral focust op de desktop-features ervan - de mobiele kant, die toch net zo belangrijk zou moeten zijn, werd amper genoemd deze avond.

Gelijkenis

Windows 10 lijkt in veel gevallen op Windows 7, waarbij de terugkeer van het oude vertrouwde startmenu de hoofdoorzaak van is. Eindelijk is er weer een navigatie die we al gewend zijn sinds 1990, en het geeft aan dat Microsoft goed heeft geluisterd naar de klachten van gebruikers. We geven het collectief niet graag toe, maar we houden niet van verandering. Een radicale ommezwaai zoals Windows 8 dat deed, werd dan ook door weinig gebruikers bejubeld, en Microsoft beseft dat nu. Mensen willen Windows 7, omdat dat nu eenmaal Microsofts beste besturingssysteem was, maar er worden nu eindelijk de veranderingen doorgevoerd die Windows 8 wel goed maakten.

Een kat in het nauw...

Je kunt je afvragen of dat wijsheid is. Microsoft laat met Windows 10 zien dat het zich veel laat leiden door de publieke opinie. Zeker voor een noodlijdend concern als Microsoft wat momenteel in een zware identiteitscrisis verkeert kun je dat zien als een paniek-beweging. Je kunt je ook afvragen of dat erg is. Windows 7 was een goed besturingssysteem, dat stabiel werkte en vandaag de dag nog steeds op miljoenen computers staat. Why fix what isn't broken?

Grens tussen software en hardware vervaagt

Toch gaat Windows 10 belangrijker worden dan 'gewoon een upgrade', al bleef dat wat op de achtergrond. Windows 10 doet namelijk wat Windows 8 probeerde te doen: de balans zoeken tussen software en hardware. Microsoft-topman Joe Belfiore begon de presentatie treffend toen hij zei: "Tegenwoordig denken we niet meer aan pc's of smartphones of besturingssystemen, we denken aan apparaten", en dat is precies waar Microsoft het gat gaat vullen waar Apple en Google dat niet konden: een universeel systeem bouwen dat niet kijkt naar welk apparaat je gebruikt.

Eén platform, één taak

De nieuwe Windows wordt namelijk één platform voor alle apparaten die Windows draaien, en dat is vooral op het gebied van app-ontwikkeling een goede zaak. Ontwikkelaars werden horendol van het totaal ondoorzichtige besturingssysteem en de wazige infrastructuur van Windows 8, die samen met Windows Phone 8.1 en Windows RT een hutspot van ecosystemen bleken te zijn.

Apps, apps, apps

Met Windows 10 wordt dat anders, want dat wordt één besturingssysteem voor ieder apparaat. Dat betekent dat ontwikkelaars nu eindelijk een app kunnen ontwikkelen voor zowel computers en laptops als voor mobiele telefoons en tablets. Wat wij daar als gebruikers aan hebben? We krijgen daarmee eindelijk wat we verdienen: fatsoenlijke apps. Windows Phone maakte al een flinke professionaliseringsslag met 8.1, maar nog steeds blijft het aantal apps achter op Android en iOS, en ook de  Windows Metro-omgeving had bij lange na niet genoeg programma's om interessant te zijn. Maar met een goed, eenduidig app-ecosysteem krijgen we in de toekomst eindelijk voldoende mobiele apps.

Afwachten

We hebben nog geen idee hoe Windows 10 er op smartphones uit ziet, al kunnen we ons voorstellen dat de tegelomgeving niet veel onder doet voor wat we nu al zien op bijvoorbeeld Lumia's. Dat zal een kwestie van afwachten worden, maar we kijken in ieder geval erg uit naar de mogelijkheden.

Testen!

Vanaf 1 oktober kunnen ontwikkelaars en testers al aan de slag met Windows 10, dus gaan we dat op de PCM-redactie meteen op onze test-pc's gooien. Jullie krijgen snel een eerste indruk te zien, maar afgaande op de presentatie van Microsoft hebben we hoge verwachtingen van het nieuwe besturingssysteem

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: