}
abonneren

5 manieren om je wifi-snelheid te verhogen

Géén internet betekent een saaie middag, maar traag internet is een hemeltergend frustrerende middag. Als je internetverbinding niet vooruit te branden is, dan kun je gefrustreerd blijven surfen, maar je kunt er ook wat aan doen. We zetten de 5 beste manieren om je wifi-snelheid te verhogen onder elkaar.

Lees ook: 55 kwetsbaarheden in 10 populaire wifi-routers

 

1. Verander de positie van je router

De meest logische manier om je snelheid te verhogen is ook nog eens de meest simpele: verander de positie van je router. Er zijn een hele hoop oorzaken waardoor je signaal verstoort kan worden, variërend van de straling van andere apparaten tot een kast die in de weg staat. Om uit te vinden wat de beste positie voor je router is, kun je gebruik maken van Heatmapper. Met deze gratis applicatie kun je zien wat de beste positie is voor jouw router.

 

2. Gebruik minder drukke kanalen

Een andere manier om het wifi-kanaal te verbeteren is om andere kanalen te kiezen voor je draadloze router. Dit geldt vooral in stedelijke gebieden waar veel wifi-kanalen zijn. Elke router zendt namelijk uit op een bepaald kanaal en wanneer er meerdere routers op één kanaal uitzenden gaat dit ten koste van de internetsnelheid. Met inSSIder krijg je een overzicht van alle wifi-kanalen in de buurt en kun je precies zien op welke kanalen de buren bijvoorbeeld zenden met hun router. InSSIder toont vervolgens aan op welk kanaal de beste snelheid kan worden gehaald uit je router. Ideaal dus voor het vergroten van je wifi-snelheid.

 

 

3. Het gebruiken van een repeater

Het komt vaak voor dat het wifi-signaal in bepaalde delen van het huis minder sterk is en daar is een oplossing voor: een repeater. Met een repeater kun je het wifi-signaal ontvangen en vervolgens opnieuw uitzenden. Handig wanneer je bijvoorbeeld ook verbinding wilt op plekken waar je primaire router niet of nauwelijks signaal heeft. Een ander voordeel van de repeater is dat het simpel te installeren is. Het zou niet langer dan 10 minuten moeten duren. Nadeel van een repeater is wel dat de algemene internetsnelheid fors achteruit kan gaan.

 

 

4. Firmware van je router updaten

De meeste routerfabrikanten brengen regelmatig firmware-updates uit om de snelheid en de veiligheid van de router telkens weer te verbeteren. Zorg er dus voor dat je de laatste firmware geinstalleren hebt op je router. Op de website van de fabrikant worden nieuwe firmware-updates meestal gemeld. Voor het updaten hiervan bieden de fabrikanten in de meeste gevallen instructies op de website.

 

 

5. Alternatieve firmware installeren

Bij sommige routers bestaat er de mogelijkheid om alternatieve firmware te installeren. Deze firmware is niet ontwikkeld door de fabrikant, maar kan wel draaien op je router. De meest bekende hiervan is DDWRT. Deze firmware levert verbeterde prestaties en opties die de fabrikant-firmware niet heeft. Nadeel van firmware zoals DDWRT is wel dat het geen product is van de fabrikant en alle technische ondersteuning daardoor wegvalt. Ook is het nogal lastig om alternatieve firmware van je router te verwijderen.

Geschreven door: Dave Laaper op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, Surfen, snelheid vergroten

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI