abonneren

5 antwoorden op de meest gestelde vragen over de Galaxy S4

We hebben de Samsung Galaxy S4 inmiddels een aantal dagen in ons bezit en zijn al flink aan het testen geslagen. Wij hebben de lezers van Androidworld gevraagd wat ze graag zouden willen weten over dit toptoestel. Uit de inzendingen hebben we een aantal vragen geselecteerd en die proberen we hieronder zo goed mogelijk te beantwoorden.

1. Wat is de eerste indruk van de Samsung Galaxy S4?

Om maar meteen met de deur in de huis te vallen: de Samsung Galaxy S4 bevalt tot dusverre prima. Het toestel voelt goed, relatief licht en stevig aan en ook al lijkt het toestel op voorganger S3, voelt hij toch volledig anders. Ook heeft Samsung goed zijn best gedaan op TouchWiz, laat ik beginnen met te melden dat ik er niet echt fan van was, het was voor mij allemaal net iets ‘te’. Dit is in de nieuwste versie die op de Samsung Galaxy S4 draait minder, TouchWiz is iets subtieler geworden en probeert nu echt iets toe te voegen. Zo zijn natuurlijk een aantal software-functies toegevoegd, maar daarover later meer. Kortom, de eerste indruk van de Samsung Galaxy S4 is goed te noemen. Het is een goed, degelijk toestel, dat een iets minder ‘plastic feel’ heeft met goed doordachte software.

Samsung Galaxy S4 11 300x199 5 dingen die je wilt weten over de Samsung Galaxy S4

2. Werken lockscreenwidgets ook op de Samsung Galaxy S4?

Een nieuwe functie in Android 4.2 zijn de zogenaamde lockscreenwidgets, hiermee is het mogelijk om rechtstreeks vanaf het ontgrendelscherm een aantal functies te benaderen. Een functie die ik op mijn Nexus 4 overigens zeer vaak gebruik. Het was even zoeken, maar de lockscreenwidgets zijn aan te zetten in de instellingen en werken vrijwel gelijk aan de standaard Android-versie, met één klein verschil. Als je naar de linkerkant veegt, komt er een niet in het design passende map, met daarin een aantal snelkoppelingen. Bij de standaard Androidversie opent de camera direct door naar links te vegen, maar Samsung heeft ervoor gekozen hier een snelkoppelingenlijst te maken en dat is jammer. Zoals aangegeven werken de lockscreenwidgets verder wel naar behoren, vooral handig voor bijvoorbeeld de zaklamp of mailberichten direct te zien.

3. Vergelijking met de HTC One

HTC One Featured 300x300 5 dingen die je wilt weten over de Samsung Galaxy S4Met stip op één als meest gestelde vraag in de reacties, mail en social media staat de vraag hoe de Samsung Galaxy S4 het doet ten opzichte van de HTC One. Dat is natuurlijk een logische vraag, maar er is niet één goed antwoord. Naast het feit dat ik de Samsung Galaxy S4 nog relatief kort in gebruik heb, zijn de toestellen niet als ‘totaal’ te vergelijken. Een aantal onderdelen die ik in deze korte gebruiksperiode wel al enigszins heb kunnen vergelijken lees je onderstaand overzicht.

Bouw/kwaliteit

Als we kijken naar het uiterlijk en behuizing van beide toestellen zijn er grote verschillen op te merken. De HTC One heeft een meer premium-afwerking, waar de Galaxy S4 is gemaakt van hoogwaardig polycarbonaat (plastic). Dat verschil is duidelijk voelbaar. Nadat ik een aantal weken de HTC One heb mogen testen, was ik er - zonder de Galaxy S4 gebruikt te hebben - van overtuigd dat dit een wereld van verschil zou zijn. Dit is deels waar, maar het ‘gevoel’ van de Samsung Galaxy S4 heeft mij positief verrast, het toestel voelt stevig, niet goedkoop en relatief licht. Winnaar in deze is toch de HTC One, maar Samsung zit hier niet heel ver achter.

HTC Sense/TouchWiz

Zowel HTC als Samsung hebben flinke aandacht besteed aan de software. HTC met ‘HTC Sense’ en Samsung met ‘TouchWiz’. Beide fabrikanten zijn hier grotendeels in geslaagd, maar uiteindelijk zijn het toch twee totaal verschillende grafische schillen en functies geworden. HTC heeft zich vooral gericht op functies als Blinkfeed en een strakker en minimalistischer uiterlijk, terwijl TouchWiz toch nog iets kleurrijker is, maar ook een aantal interessante, unieke functies heeft toegevoegd zoals bijvoorbeeld S Healthslim pauzeren en slim scrollen. Wat mij betreft is er vooralsnog geen winnaar, of je nu kiest voor HTC Sense 5 of TouchWiz, ze doen allebei op een eigen manier prima wat ze moeten doen. De keuze hierbij is een zeer persoonlijke, mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar HTC Sense 5 op dit moment, maar ben ook wel te spreken over functies zoals bijvoorbeeld S Health. Mijn ervaringen met TouchWiz zijn nog vers, dus wellicht gaat dit de komende weken nog veranderen.

Snelheid

Beide toestellen draaien op dezelfde chipset (Snapdragon 600) en hebben dezelfde hoeveelheid geheugen. Voor de gebruiker is er dan ook weinig verschil te merken tussen de twee toestellen, alles reageert snel, applicaties openen zonder vertraging en het navigeren door het toestel gaat erg soepel. Wat mij betreft zijn beide toestellen hier dus gelijk, op dit moment zijn er nog geen verschillen merkbaar bij het dagelijkse gebruik.

4. Hoe werken de slimme scherm-functies (slim scrollen, slim pauzeren)?

Ook dit is een zeer interessante functie, met het slimme scherm is het mogelijk video’s te stoppen als je niet meer naar het scherm kijkt en scrollt de webpagina automatisch verder als je met je ogen onderaan het scherm bent aanbeland met lezen. Na de nodige tijd ‘geklooid’ te hebben met deze nieuwe functies zijn er twee conclusies te trekken. Of ik kan er niet mee omgaan, of de functies werken nog niet optimaal. Laten we beginnen met het scrollen, dit werkt helaas niet in third-party-apps zoals bijvoorbeeld Chrome, maar voor deze ene keer heb ik de standaardbrowser gebruikt. Als de S4 heeft geregistreerd dat je naar het scherm kijkt, verschijnt er een oogje midden in het scherm, deze heb ik vaak gezien en kwam inderdaad naar voren als ik naar het scherm keek. Echter, het scrollen werkte niet vlekkeloos, na een aantal malen proberen scrollde het toestel wel, echter niet op het juiste moment, of stopte niet als er genoeg gescrolld was. Daarnaast werkte het slechts twee van de tien keer om de browser te laten scrollen met mijn ogen. De ‘slim pauzeren’ functie is een heel ander verhaal. Deze heb ik geen enkele keer werkend gekregen, met bril, zonder bril, ogen wegdraaiend, hoofd wegdraaiend, scheel kijken, boven het toestel kijken, onder het toestel enz. Helaas geen resultaat, maar ga deze functie zeker nogmaals testen, om te bekijken of ik hem alsnog werkend kan krijgen. Wat mij betreft nu dus een redelijk tegenvaller helaas.

5. Is het de moeite waard om over te stappen van de Samsung Galaxy S III naar de Samsung Galaxy S4?

s3 feat wit 300x300 5 dingen die je wilt weten over de Samsung Galaxy S4

Ook bovenstaande vraag werd vaak gesteld: is de Samsung Galaxy S4 een stap voorwaarts ten opzichte van de Galaxy S III? Het is zeker een stap voorwaarts, op veel punten zijn er verbeteringen aangebracht. De specificaties zijn verbeterd, het scherm is veel scherper geworden en de software is onder handen genomen.  Wat betreft de software, deze zal grotendeels beschikbaar komen voor de Samsung Galaxy S III ga ik vanuit, dus dat zou geen reden moeten zijn. Er zijn mijns inziens twee grote verschillen die een overstap kunnen initiëren, namelijk het scherm en de ‘feel’ van het toestel. Het scherm kan ik kort over zijn, dat is vele malen beter dan de Samsung Galaxy S3, veel scherper. Daarnaast voelt de Galaxy S4 veel degelijker en prettiger aan. Aan de andere kant, de S III-bezitters hebben het toestel nu maximaal een jaar, dus een overstap zou voor velen een ‘relatief’ kleine upgrade zijn van het huidige toestel, maar ben je op zoek naar het nieuwste van het nieuwste, is de Samsung Galaxy S4 wel een klasse hoger dan de Galaxy S III. 

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: one, Htc One, Samsung Galaxy S4

Nieuws headlines

Laatste reactie