5 alternatieven voor Google Nest in 2015

Ook komend jaar moet je op de kosten letten en kun je overwegen om een slimme thermostaat aan te schaffen. Je bespaart hiermee namelijk behoorlijk wat energie en dus geld. Maar welk systeem moet je dan hebben? PCM zet 5 alternatieven voor Google Nest voor je op een rij.

De Nest is de slimme thermostaat van Google, die automatisch de juiste temperatuur in je huis regelt en zelflerend is, waardoor hij kan 'zien' wanneer er warmtebehoefte in huis is. Maar als je denkt dat Google de enige is die zo'n slimme thermostaat heeft, dan heb je het mis. Er zijn tal van alternatieven, vaak nog beter en betrouwbaarder ook. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Eneco Toon

Een van de meest bekende slimme thermostaten werkt via het systeem van Toon van Eneco. In feite is dit meer dan alleen een thermostaatknop, maar een hele reeks van bedieningspanelen en apps. Zo kun je op afstand je verwarming aan- en uitzetten, maar ook met de juiste apparatuur lampen schakelen. Nadeel: het werkt in principe alleen met het Hue-lampensysteem van Philips en als je je energie bij Eneco afneemt. Verder kun je niet voor aparte kamers in je huis verwarmingen aan- of uitzetten. Wel krijg je met Toon goed inzicht in je energieverbruik en is het mogelijk om deze gegevens online te raadplegen. Zo kun je precies bijhouden hoeveel je per maand verbruikt.
www.eneco.com/toon

Honeywell Round Connected

De Honeywell Round Connected ziet eruit als de bekende (digitale) Honeywell-knop die zo'n 15 jaar in Nederland werd geïntroduceerd. Dat klopt ook wel, want de Round Connected past namelijk precies op de plek van die oude knop. Voordeel is dus dat je niet veel hoeft te doen om zo'n nieuwe knop te plaatsen. De Round Connected is er in meerdere varianten: een modulerende en een aan/uit-versie, afhankelijk van welke cv-ketel je hebt. Er wordt ook een wifi-module meegeleverd, zodat je het systeem kunt aansluiten op het internet, en zo op afstand de temperatuur in je huis kunt regelen en in de gaten kunt houden.
www.honeywell.nl

Lees ook de review van de Round Connected

Anna

Anna is een relatief onbekend merk, maar wordt In Nederland onder meer geleverd door de Nederlandse Energie Maatschappij. Net als Nest kan Anna 'zien' wie zich in huis bevindt, en zijn gedrag daarop aanpassen. Zo wordt het systeem zelflerend en wordt er energie bespaard op basis van de behoefte van de gebruiker. Uiteraard kun je ook met Anna op afstand je verwarming bedienen, maar lampen aan of uitzetten behoort niet tot de mogelijkheden. Groot voordeel is dat Anna het procotol OpenTherm ondersteunt: hierdoor is Anna geschikt voor alle soorten cv-ketels, waaronder modulerende systemen.  Google Nest werkt bijvoorbeeld alleen via het aan/uit-principe.
www.whoisanna.com

Nefit ModuLine Easy

Nefit maakt natuurlijk zelf ook cv-ketels, dus het is niet verrassend dat het bedrijf ook slimme thermostaten in huis heeft. De ModuLine Easy is zo'n slimme thermostaat, die sowieso samenwerkt met een groot deel van de ketels van Nefit zelf, maar ook een aantal andere merken als Bosch, maar dan heb je niet alle functionaliteiten tot je beschikking. Ook de ModuLine werkt echter met het OpenTherm-protocol, waardoor je hem in principe op iedere cv-ketel moet kunnen aansluiten. De Nefit ModuLine is vrij prijzig (rond de € 270), maar het voordeel is wel dat je 'm los van een energiecontract kunt aanschaffen en dus geen abonnementskosten hebt.
www.nefit.nl

Honeywell EvoHome

De Honeywell EvoHome is een uitgebreid systeem voor energiebeheer. Je kunt er je cv-ketel mee bedienen, maar het mooiste van dit systeem is dat je er ook individuele ruimtes mee kunt regelen. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur in je slaapkamer een paar graden hoger zetten vlak voordat je naar bed gaat, terwijl de kamertemperatuur daalt. Dat gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf, want je hebt voor de EvoHome ook nog aparte gemotoriseerde bedieningsknoppen nodig, die op de verwarmingsknoppen moeten worden geplaatst. Als je het hele huis van dit systeem wilt voorzien, moet je wel diep in de buidel tasten: de algemene EvoHome-controller kost € 299,- en de individuele gemotoriseerde verwarmingsknoppen € 79,- per stuk. Maar het voordeel is wel dat je je huis veel nauwkeuriger van de juiste temperatuur kunt voorzien.
www.honeywell.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Energie, Knop, slimme thermostaat