4G van KPN nu online in Amsterdam

Minister Kamp en de Amsterdamse Burgemeester Van der Laan hebben maandag de startknop ingedrukt dat 4G mobiel internet van KPN initieerde.

Bij de veiling van telecomfrequenties in december telden de telco’s een hoop meer geld neer dan door de overheid beraamd. KPN was één van die telecombedrijven en haalde voor 1,4 miljard euro aan frequenties binnen, waarmee mobiel internet met de standaard 4G mogelijk moest worden. Krap twee maanden later heeft KPN 4G-internet daadwerkelijk in de lucht.

Vandaag vond de 4G-lancering van KPN plaats in de Amsterdamse zendmast. Topman Eelco Blok sprak daarbij. “We hadden liever minder betaald. Maar we vinden het nu vooral heel belangrijk dat we 4G als eerste op de markt hebben weten te brengen”, aldus Blok.

KPN blijkt zich een jaar geleden al voorgenomen te hebben om 4G zo snel mogelijk te introduceren. Blok zei dat KPN “daarbij goed gekeken heeft naar bedrijven op markten waar 4G eerder werd geïntroduceerd, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.”

Landelijke dekking

Nu 4G beschikbaar is in Amsterdam, is de rest van Nederland aan de beurt. De bedoeling is om binnen anderhalf jaar 4G-dekking te hebben in heel Nederland. Op het moment is alleen Amsterdam voorzien en kunnen alleen consumenten met de apparaten Nokia Lumia 920, Lumia 820, Samsung SIII 4G, Huawei Ascend P1, Samsung Galaxy Note 10.1 4G, de Huawei dongel voor laptops en een mobiele 4G Wi-Fi HotSpot van Huawei gebruik maken van het nieuwe 4G-netwerk.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en de Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan activeerden het 4G-netwerk. Minister Kamp vindt een goede telecominfrastructuur van vitaal belang voor de Nederlandse economie.  “Een kwart van onze economische groei is gerelateerd aan telecommunicatie'', zei hij. "Het nieuwe KPN-netwerk legt een extra stevige basis onder die groei.”

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Internet

Tags: amsterdam, 4g