4G KPN nu in Den Haag en rolt uit richting Rotterdam

Het 4G-netwerk van KPN rolt zich geleidelijk uit richting landelijke dekking. Gisteren spraken we de 4G-plannen met KPN door.

Donderdagmiddag waren we door KPN uitgenodigd om even bij te praten betreffende het uitrollen van het 4G-netwerk in Nederland. Op 4 februari was Amsterdam de eerste stad in Nederland met een volledige 4G-dekking waarna de reis zich zou voortzetten naar het zuiden. Momenteel is geheel Den Haag voorzien van 4G en is de rand van Rotterdam (noord) ook bereikt.

Uitrollen als een dolle

KPN heeft ervoor gekozen om direct na het bemachtigen van de licenties met het uitrollen van het 4G-netwerk te beginnen, hetgeen een ontzettend grote operatie is. Tijdens de meeting wist de KPN ons te vertellen dat het uitrollen voorspoedig verloopt, omdat er op de meeste plaatsen alleen wat aangepast moet worden aan de antennes en geen complete nieuwe installaties neergezet hoeven te worden. Natuurlijk zijn er ook locaties waar de KPN moet wachten op een vergunning of waar nog glasvezel (of ‘Glas’ in KPN-turbotaal) gelegd moet worden.

Als een gebied voorzien is van 4G gaan de techneuten rondrijden om te zien of het signaal overal even goed is en of er ook het een en ander te verbeteren valt. Zo is in de beginfase van het uitrollen de uploadsnelheid, die enigzins te laag was, door middel van het tweaken van de software flink omhoog gegaan.

kpn 4G 4G netwerk van KPN heeft Den Haag bereikt, next stop: Rotterdam

4G en de gebruiker

De verkoop van abonnementen verloopt volgens de KPN ook zeer voorspoedig, ondanks dat de klant nog niet echt kan ‘zien’ of ‘ervaren’ wat het voordeel van 4G is in Nederland. Maar het winkelpersoneel van de KPN in Amsterdam en omstreken melden dat veel klanten na een demonstratie overstag gaan en overstappen naar een 4G-abonnement. Zien is geloven is dus!. Het 3G-netwerk heeft overigens niets te lijden onder dit 4G-netwerk, waar mogelijk zal ook dit netwerk nog verbeterd worden.

Om te zien wat je allemaal kunt doen en wat over het algemeen de ervaringen zijn moeten we toch naar het buitenland kijken. Een land als Zweden is al heel ver met zijn snelle netwerk en daar ziet men dat de bezitters van een vakantiehuis in de bossen door 4G daar nu ook de beschikking hebben over internet. In Japan zijn er al drie aanbieders met volledige dekking en daar is het 4G-netwerk vooral populair onder de reizigers in het openbaar vervoer.

Wij zijn benieuwd of er onder onze lezers al gebruikers zijn van het 4G-netwerk. Daarnaast willen we graag weten of je rekening houdt met 4G wanneer je een nieuw toestel koopt?

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Internet

Tags: rotterdam, 4g, mobiel internet, den haag