abonneren

412 miljoen accounts op straat door hack op AdultFriendFinder

AdultFriendFinder is het slachtoffer geworden van een grote hack, waardoor de accountgegevens van 412 miljoen leden zijn gelekt. De datingsite staat te boek als ''s werelds grootste seks- en swinger-gemeenschap.'

De data omvat niet alleen accounts van AdultFriendFinder, maar ook van Cams, Penthouse, Stripshow en iCams.com. Leakedsource kreeg de gegevens in handen en publiceerde de details. Er blijken ook krap 4 miljoen Nederlandse accounts tussen te zitten. Alle wachtwoorden zijn gekraakt, omdat ze grotendeels niet versleuteld werden opgeslagen.

De beveiligde wachtwoorden waren voorzien van de verouderde SHA-1-encryptie. Ook accounts die door de gebruiker al waren opgezegd, zijn in de gestolen database teruggevonden. Leden van de sites in kwestie wordt aangeraden om hun wachtwoorden te wijzigen, ook wanneer ze hun account in het verleden hebben opgezegd.

Bekend verhaal

De hack doet denken aan een soortgelijke aanval op de affaire-site Ashley Madison, vorig jaar. Hoewel die hack kleinschaliger was, waren de gevolgen voor gebruikers veel groter. Bij die data werden accountgegevens gekoppeld aan seksuele voorkeuren, waardoor afpersingsverhalen al snel boven kwamen drijven. Die persoonlijke gegeven zijn bij AdultFriendFinder niet buitgemaakt.

Lees ook: De 7 grootste tech-schandalen van 2015

De gestolen data bevat echter wel informatie zoals het e-mailadres en wachtwoord, ip-adres waarmee voor het laatst is ingelogd, welke browser gebruikt is, of een gebruiker VIP-lid is en of diegene voor diensten op de sites heeft betaald. AdultFriendFinder erkent dat er een aanval heeft plaatsgevonden en heeft de hulp van lokale autoriteiten ingeroepen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: adultfriendfinder, Hack