4 vragen over het extra veilige besturingssysteem Tails

Het extra veilige Tails-besturingssysteem is eindelijk uit de beta-versie. Tails is het besturingssysteem dat Edward Snowden ook gebruikte: een systeem waarmee je je computer extreem goed kunt beveiligen. 4 vragen over hoe Tails werkt en wat je ermee kunt.

1: Wat is het?

Tails (The Amnesia Incognito Live System) is een veilig besturingssysteem, waarmee je je privacy erg goed kunt beschermen. Het is een Linux-distributie (Debian) die gebruik maakt van diverse open-source-technieken om het zo veilig mogelijk te maken. Het systeem wordt vooral gebruikt door mensen die heel serieus zijn over hun privacy, want door alle cryptografie wordt het besturingssysteem nogal traag.

2: Hoe werkt het?

Tails is niet te installeren op een pc, maar alleen te gebruiken via een usb-stick. Daarop zet je het besturingssysteem en start je de computer op, net als wanneer je Linux zou willen installeren. Zodra je de pc afsluit of de usb-stick eruit haalt, werkt Tails niet meer. Ook laat je op die manier geen sporen na op de pc die je gebruikt hebt. Je kunt Tails dus gebruiken op iedere computer zonder iets achter te laten.

3:Waarom is het zo veilig??

Het besturingssysteem zit propvol met veiligheidssoftware. Zo gaat al je internetverkeer in je browser via TOR, wat betekent dat alles wat je doet via diverse servers wordt verstuurd. Als extra veiligheidsmaatregel zit er ook HTTPS Everywhere over je verbinding heen, wat alle verkeer ook nog eens versleutelt. Mailen gaat ook extra veilig, doordat alle mails die je verstuurt standaard een PGP-encryptie meekrijgen. De hele harde schijf wordt vervolgens nog eens versleutelt via Linux' eigen encryptie LUKS. En als je onverhoopt toch iets moet verwijderen, gebeurt dat extra grondig met Nautilus, dat ervoor zorgt dat je bestanden nooit meer zijn terug te vinden.

4: Is dat echt nodig?

Dat hangt er vanaf hoe serieus je met je privacy bezig bent. Als je dingen doet die je echt voor iedereen verborgen wil houden (zoals iets van de Pirate Bay plukken) dan is een laagje beveiliging prettig. Maar het fijne aan Tails is dat alle beveiliging meteen werkt, en je niet eerst zelf je complete computer hoeft te configureren. En dat kleine beetje gemak is zeker de moeite waard.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: