In 4 stappen een iso naar usb branden

Linux is een prima alternatief voor Windows, maar om het nou te installeren via een usb-stick kan nogal wat gedoe opleveren. Daarom zetten we stap voor stap onder elkaar wat je moet doen om een iso naar usb te branden.

Je kunt een bootable iso maken om bijvoorbeeld een besturingssysteem te installeren, maar ook om er direct op te werken vanaf je usb. Zo werkt ook Tails, het superveilige besturingssysteem waar we onlangs nog over schreven.

Voor je begint met dit proces, moet je eerst uitvinden of je usb-stick wel een flash-drive is. Dat kan je vinden in de gebruiksaanwijzing, maar die bewaart natuurlijk niemand. Daarom kun je ook gebruiken van handige tools, zoals deze, om te controleren of uw stick 'bootable' is.

2. Unetbootin

Daarna volgt het downloaden van een programma waarmee een iso naar usb kan 'branden'. Er zijn veel van die programma's te vinden op internet, zoals Rufus, maar onze favoriet is het cross-platform en open source Unetbootin. Dat is een makkelijk en snel programma dat op zowel Windows als OS X en Linux draait, maar wat vooral handig is is dat de app gelijk de meest actuele iso van iedere Linux-distributie downloadt. Zo hoef je nooit te zoeken naar de juiste download.

Mocht je echter al een eigen iso hebben gedownload, bijvoorbeeld van de Pirate Bay, dan nog werkt Unetbootin erg goed. In dat geval vink je aan dat je een 'Diskimage' wil maken. Die selecteer je vervolgens door te bladeren via deze knop:



Vervolgens selecteer je de juiste usb-poort en brandt je de iso naar de usb.

3. Je computer opstarten vanaf de usb

Goed, tot zover het makkelijke gedeelte. Maar hoe start je nu je computer op zodat je de usb-stick gebruikt als opstartmedium? Dat doe je in de BIOS, die je laadt als je de computer opstart. Op het scherm verschijnt dan een logo van het merk van je moederbord, maar ook een lijstje met opties. Je hebt er maar een paar seconden voor om die te lezen, maar doe dat snel zodat je weet hoe je in je BIOS moet komen.

Hoe je dat doet, verschilt per computer. Meestal is het op F1 of F2 drukken, soms op de DELETE-knop.

Bij sommige systemen is het mogelijk direct te selecteren vanaf welke poort je opstart, bijvoorbeeld door de usb-poort te verkiezen boven je harde schijf. Ook in dat geval staat dat aangegeven wanneer je je computer opstart. Als dat zo is, kies dan de juiste usb-poort waar de stick in zit die je net gebrand hebt. Kan dat op jouw systeem niet? Lees dan verder.

4. Je opstartvolgorde vervangen

Zodra je in je BIOS zit, zoek je het tabblad 'Boot'. Daarmee kun je de 'boot-order', ofwel de opstartvolgorde, vervangen. Als je dat doet, kun je instellen dat je systeem bijvoorbeeld eerst opstart vanaf usb, en als er geen geldige usb-stick aanwezig is, gaat het systeem automatisch door naar het volgende systeem in de lijst. Hier moet je daarom zorgen dat de usb-stick die je wil 'booten' bovenaan staat.

Hoe dat werkt, verschilt wederom per systeem. Je zult daarvoor de tekst moeten lezen die in de BIOS staat. Vaak gebeurt dat met de pijltjestoetsen, maar soms ook met F6 of iets dergelijks. Zet hier de usb-stick met het besturingssysteem dat je wilt installeren, bovenaan.

Het is tijd om je computer weer opnieuw op te starten, maar vergeet daarbij niet eerst deze wijzigingen op te slaan door bij 'exit' eerst 'Save changes and exit' te selecteren.

Wanneer je nu je computer opstart, boot het besturingssysteem dat je eerder op als iso naar de usb hebt gebrand. Het installeren van Linux gaat vervolgens in een handomdraai.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten