3D interieur design met SketchUp

interieur design sketchup
Als we zelf elk object moesten maken dat we in een scène willen plaatsen dan zouden we een eeuwigheid bezig zijn. Gelukkig kunnen we putten uit een heel warenhuis vol 3D-modellen. In deze workshop kijken we naar de mogelijkheden tot interieur design met SketchUp.

Wie met de Pro-versie van SketchUp werkt kan AutoCAD-bestanden (.dwg) importeren en aangezien waarschijnlijk de meeste objecten die professioneel worden ontworpen hun vorm krijgen in dit programma, is dit een formaat waarin veel materiaal beschikbaar is, onder andere op allerlei sites met gratis 3D-modellen. SketchUp heeft echter ook zijn eigen online bibliotheek waaruit we kunnen putten.

We beginnen weer met een nieuw leeg blad en gebruiken daarvoor het sjabloon Interior and Production Design – Millimeters. Via het gelijknamige pictogram of het menu Window, 3D Warehouse openen we de databank met 3D-modellen.

We zien bij het openen van 3D Warehouse telkens de actuele keuzes van de beheerder, modellen van een groeiend aantal producenten geordend op merk, de nieuwste uploads van gebruikers, rubrieken zoals vehicles en rocks en – misschien wel het belangrijkste – een zoekvak waarmee we in het Engels objecten kunnen vinden. De hoeveelheid beschikbare objecten is enorm en varieert van complete gebouwen tot simpele gebruiksvoorwerpen. Veel ervan zijn van uitstekende kwaliteit. In deze workshop willen we een ruimte gaan inrichten, dus een goede zoekterm om mee te beginnen is “house”.

interieur design sketchup

Uit het riante aanbod kiezen we Farnsworth House 2.0. Wanneer we erop klikken krijgen we gedetailleerde informatie en we kunnen het model meteen in 3D bekijken. Als we een verzameling met favoriete objecten zouden willen aanleggen dan moeten we eerst een gratis account maken en vervolgens kunnen we het object met Add to Collection aan onze favorieten toevoegen. Wij kiezen echter direct voor Download en laden het object direct in ons werkblad. Wanneer het downloaden klaar is zweeft het daarin totdat we het een plek geven. De hoek van het grasveld in de kruising van de 3 assen is een logische keuze. We moeten hierna flink uitzoomen om het model in zijn geheel te zien.

Inrichten

We richten ons oog (met Orbit en Pan) nu op de keuken van onze woning; een mooie plek om een eettafel met stoelen neer te zetten. We openen dus weer 3D Warehouse en geven ditmaal als zoekterm “dining room”. Een groot aantal complete eetkamers, losse eettafels en –stoelen en complete sets met tafels én stoelen passeren de revue. We kiezen Dining Table & Chairs by sieghrt die we weer direct naar ons project downloaden.

We moeten weer aangeven waar we het object willen plaatsen en afhankelijk van het gekozen gezichtspunt kan dat best nog wel eens lastig zijn. SketchUp gaat namelijk intelligent te werk en wil het object op een oppervlak plaatsen maar afhankelijk van je gezichtspunt kan het aanwijzen het gewenste oppervlak soms lastig zijn. Op zo’n moment komen de navigatiehulpjes (ingedrukt muiswiel en Shift+ingedrukt muiswiel) goed van pas en zeker wanneer je een beetje op de vloer neerkijkt op de gewenste locatie is plaatsing betrekkelijk eenvoudig.

interieur design sketchup

Omdat na plaatsing het object nog in zijn geheel geselecteerd is kunnen we het meteen in de gewenste stand roteren. In ons geval willen we dat de lengterichting van de tafel evenwijdig loopt aan die van het aanrecht. We kiezen daarom Rotate en het symbool daarvan (een gradenboog) zal van kleur veranderen al naar gelang de as waaromheen we willen roteren. Deze kunnen we weer bepalen met de pijltoetsen.

Met pijl omhoog zorgen we dat de gradenboog blauw is ten teken van een rotatie om de blauwe as. We bewegen de cursor over de tafel en zien dan vanzelf Midpoint in Group in beeld verschijnen. Op die plek klikken we. Het maakt nu niet uit waar we een tweede keer klikken. Wanneer we de muis bewegen zal de tafel draaien en stoppen bij veelvouden van 15 graden zodat een rotatie van 90 graden simpel is. Merk op dat het dus ook mogelijk is een ander draaipunt te kiezen.

Stapelen en licht

We zorgen dat bij View Shadows weer geselecteerd is en kiezen rechts in het tabblad Shadows weer een geschikt tijdstip zodat onze keuken er een beetje mooi uitgelicht bij staat. Op dezelfde manier waarop we de eettafel en stoelen op de vloer hebben gekregen kunnen we bijvoorbeeld een bord op de tafel zetten. We hoeven daarvoor alleen maar een geschikt bord in het Warehouse te zoeken (bijvoorbeeld Plate by barbie) en deze in onze scène te downloaden. Vervolgens kunnen we hem plaatsen wanneer de cursor het tafelblad aanwijst en we On Face In Group zien.

Op een gelijke manier kunnen we bijvoorbeeld ook objecten tegen een wand plaatsen zoals een wandlamp (waarbij we ook weer rotaties kunnen toepassen maar nu wel in een ander vlak). Dat laatste zou geen overbodige luxe zijn want zoals we kunnen zien wanneer we de datumschuif verplaatsen laat SketchUp ons het liefst alleen tijdstippen zien waarop de zon schijnt. Deze tijdstippen komen overigens overeen met onze locatie op aarde wanneer we deze in ons ontwerp hebben vastgelegd via File, Geo-location, Add.

Wanneer we SketchUp willen gebruiken om bijvoorbeeld ons huis in te richten willen we natuurlijk ook lampen kunnen plaatsen en liefst ook nog zien hoe die de ruimte verlichten. In de vierde workshop in deze serie gaan we daar uitgebreider op in maar voor nu beperken we ons met de mededeling dat er verschillende mogelijkheden zijn.

Er zijn trucs – waarop we hier niet ingaan – om licht na te bootsen maar het mooiste zijn de speciale plugins die deze functionaliteit toevoegen zoals LightUp of V-Ray. Helaas zijn deze twee bepaald niet gratis. Maar zoals we zullen zien zijn er gelukkig wel alternatieven, al moeten we dan natuurlijk wel wat concessies doen op het gebied van kwaliteit en/of snelheid.

In de volgende en laatste workshop kijken we naar de opties die je hebt zodra je 3D-model klaar is, zoals bijvoorbeeld 3D-printen!

Tekst: Ap de Smits

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws

Tags: 3d, design, grafisch, interieur, sketchup