10.000 dollar opgehaald voor Facebook-hacker

Er is een inzamelingsactie gestart op gofundme voor hacker Khalil Shreateh om hem te compenseren voor zijn misgelopen beloning voor het vinden van een belangrijke bug op Facebook. Het doel was om 10.000 dollar op te halen en dat is gelukt. De teller staat op het moment van schrijven zelfs al op 10.870 dollar.

De Palestijnse hacker Khalil Shreateh wist via een bug de timeline van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg te ‘bekladden’. Aangezien hij daarmee de  regels van Facebook overtrad, kon hij fluiten naar een beloning voor het aantonen van een bug. Hij deed dit nadat hij tevergeefs de bug al had aangemeld bij Facebook. Die zouden het in eerste instantie niet eens als bug hebben bestempeld. Facebook gaf achteraf aan dat een taalbarriere en onvoldoende documentatie van Khalil er voor had gezorgd dat zijn bug niet de juiste aandacht kreeg. Door zijn manier van handelen was zijn kans op een beloning in ieder geval verkeken.

Inzamelingsactie voor Khalil Shreateh

Marc Maiffret, Initiatiefnemer en technisch directeur van BeyondTrust  Marc Maiffret startte een inzamelingsactie via gofundme voor de hacker en legde zelf al de eerste 3.000 dollar in. Hoewel het niet de perfecte manier was, vond Maiffret de actie van de hacker toch goed. De gevonden bug kon op vele manieren worden misbruikt. Het feit dat Khalil Shreateh niet beloond werd, zat Maiffret daarom niet lekker. Hij vind dat mensen als Shreateh moeten worden aangespoord om dit soort werk te doen. Facebook doet dat ook door beloningen uit te delen maar vond dat de Palestijnse hacker door het overtreden van de regels geen aanspraak meer mocht maken op een beloning.

Khalil Shreateh gofundme

Het beoogde bedrag van 10.000 dollar is ruim gehaald en Maiffret is al in contact met Khalil en de website gofundme om het geld naar de hacker over te maken. Uiteindelijk is het financieel voor Khalil dus een voordeel geweest dat hij geen beloning kreeg van Facebook want het bedrag dat nu voor hem is opgehaald ligt vele malen hoger dan wat hij van Facebook zou hebben ontvangen.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Security

Tags: beveiliging, hacker, mark zuckerberg