abonneren

10 redenen voor een Windows 8-tablet

De tablets die op Windows 8 draaien zijn nog lang niet zo'n succes als de iPads en Android-tablets van deze wereld. Toch zijn er een heel aantal aanzienlijke voordelen van het draaien van Windows 8 op een tablet.

De iPad is voorlopig nog altijd de best verkochte tablet, maar Android is het meest populaire platform en blijft groeien. Inmiddels draait 67 procent van de tablets zelfs op Android. Microsoft heeft Windows 8 op de markt gebracht om mee te kunnen spelen op de tabletmarkt, maar moet het voorlopig stellen met amper vijf procent marktaandeel.

Nochtans heeft Windows 8 een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de andere platformen. Windows 8 is immers een volwaardig desktopbesturingsssysteem en dat brengt enkele unieke mogelijkheden voor tablets met zich mee.

De 10 voordelen die ik in dit artikel beschrijf zullen zeker niet de enige zijn, maar ze zijn belangrijk genoeg om Windows 8-tablets van de concurrentie te onderscheiden.

Opgelet: Sommige van deze voordelen gelden ook voor Windows RT-tablets, maar niet allemaal. Dit artikel gaat over tablets die op Windows 8 draaien.

1. Meerdere gebruikers

Tablets lenen zich er goed om door te geven, zodat ze tussen meerdere mensen kunnen worden gebruikt. Tegelijk zijn het ook zeer persoonlijke toestellen, waardoor ze best over een manier beschikken om je gegevens af te schermen van anderen.

Windows ondersteunt al lang meerdere gebruikersaccounts op de pc en die functie is dus ook terug te vinden op Windows 8-tablets. Geef elke gebruiker zijn of haar eigen account en alle bestanden en instellingen zijn beschermd. Het is net alsof iedereen zijn eigen tablet heeft, maar dan op één toestel.

2. Meerdere schermen

Het klinkt misschien vreemd om een externe monitor aan een tablet te hangen, maar de krachtige Windows 8-modellen zijn in feite volwaardige desktopsystemen in tabletvorm. Ze kunnen makkelijk een volledige desktopconfiguratie aandrijven en gebruikt worden in een setup met monitors, toetsenbord, muis en andere randapparatuur.

Sommige gebruikers zijn eraan gewend geraakt om meerdere monitors te gebruiken en Windows 8 kan daar zonder problemen mee overweg. De monitors configureren is een eenvoudig proces dat net zo goed werkt op tablets als desktops.

3. Randapparatuur

Het Windows-ecosysteem barst van de randapparatuur en dat breidt zich ook uit naar de tablet. Praktisch alle hardware die via standaard connectoren verbindt, kan ook met Windows 8-tablets gebruikt worden.

Voorbeeld: Het is handig om een 1TB draagbare harde schijf aan te sluiten om onderweg grote bestanden te beheren. Niet iedereen zal zo’n uitgebreide opslagcapaciteit nodig hebben op hun tablet, maar audio- en videoprofessionals zullen het erg handig vinden.

4. Snap view

Microsoft heeft in Windows 8 de mogelijkheid ingebouwd om twee apps naast elkaar op het scherm weer te geven. Deze ‘Snap view’-functie is erg handig om twee programma’s naast elkaar te gebruiken en de aankomende verbeteringen in Windows 8.1 maken het alleen maar interessanter.

Enkele Samsung-tablets beschikken ook over deze functie, maar daar is het toch nog altijd meer gelimiteerd dan op Windows 8. Eender welke twee apps kunnen tegen elkaar ‘gesnapt’ worden, zelfs desktopapps, terwijl Samsungs methode maar met een paar apps werkt.

 

5. Volwaardig bestandsbeheer

De Windows Verkenner is voor velen een trouwe partner op de desktop en is ook op tablets gewoon beschikbaar.

Er bestaan ook bestandsbeheerders voor de iPad en Androidtabelts, maar er zijn er maar weinig zo krachtig als de Windows Verkenner. Bovendien zit het standaard in Windows 8, zodat je er geen extra app voor hoeft te installeren.

6. Bestandsencryptie

Veiligheid is belangrijk, zeker op mobiele toestellen die makkelijk kunnen worden gestolen of verloren raken. Een goede methode om je gegevens afgeschermd te houden, is bestandsencryptie.

BitLocker zit standaard in Windows 8 Pro en Windows 8 Enterprise en kan je hele schijf versleutelen. Dat maakt een gestolen tablet nutteloos voor de dief en je gegevens blijven beschermd.

7. Stylus

Tablets lenen zich goed tot de ondersteuning van handgeschreven input en Windows 8 is vermoedelijk het beste platform daarvoor. Stylus-input is op Windows al meer dan tien jaar beschikbaar en Windows 8 ondersteunt dat volledig.

Bepaalde apps, zoals OneNote en Windows Journal, werken uitzonderlijk goed met een stylus, maar het blijft zeker niet beperkt tot die applicaties. Het virtueel toetsenbord in Windows 8 kan handgeschreven input herkennen en de automatische tekstherkenning kan zelfs met een slordig handschrift overweg.

8. Bing News

Er zijn heel wat Nieuws-apps op alle mobiele platformen, maar de Bing News-app op Windows 8 is uitstekend. De app is exclusief voor Windows 8 en leent zich erg goed voor bediening via aanraking en is zeer aangenaam in gebruik.

9. Draai eender welke browser

Elke browser die bestaat zal op Windows draaien, dus tabletgebruikers zijn niet beperkt in hun keuze. Internet Explorer is best goed op Windows 8, maar het is fijn om de keuze te hebben.

10. Draai krachtige software

Windows 8 kan alle legacy software draaien, dus ook krachtige programma’s als AutoCAD en Photoshop kunnen worden geïnstalleerd. Dat maakt van een Windows 8-tablet een erg krachtig werkinstrument voor professionals, zelfs wanneer die met veeleisende programma’s aan de slag moeten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: