abonneren

1 op de 10 Nederlanders wel eens gehackt

Tien procent van de Nederlanders is wel eens gehackt. Toch blijft de helft van de Nederlanders nog steeds gemakkelijk te kraken wachtwoorden gebruiken ter bescherming van hun privacy en apparatuur als pc's, tablets en smartphones.

MeMo2 deed in opdracht van Digibewust onderzoek onder 760 Nederlanders in het kader van de campagne “Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk”. Veel Nederlanders blijven voor de hand liggende wachtwoorden gebruiken zoals hun eigen naam, de naam van hun kind of huisdier, de trouw- of geboortedatum. Ook komt het nog steeds voor dat mensen eenvoudige wachtwoorden als “wachtwoord”, “welkom” of “123” gebruiken. Bovendien gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites.

Een op drie ondervraagde personen verandert zijn wachtwoord helemaal nooit. Het kan zijn dat het probleem van gehackte accounts nog groter is omdat mensen niet door hebben dat hun account is gehackt. Volgens Marjolijn Bonthuis van Digibewust zijn wachtwoorden als Welkom of de eigen naam van de gebruiker binnen tien seconden te kraken. Digibewust wil de Nederlandse computergebruikers hierop attenderen en heeft een gratis online tool gemaakt waarmee je direct kunt zien in hoeveel tijd je wachtwoord kan worden gekraakt. Deze online tool staat op de website www.jewachtwoord.nl.

Gelukkig maakt jewachtwoord.nl niet de fout om bij het testen gebruikers hun wachtwoord in te laten vullen. De site maakt gebruik van twee vragen om een wachtwoord te beoordelen: de hoeveelheid tekens die wordt gebruikt, en welke typen (onderkast, kapitalen, cijfers en speciale tekens).

De site geeft aan dat je minimaal 12 tekens moet gebruiken in onderkast, kapitalen, cijfers en speciale tekens om volledig safe te zijn. Je wachtwoord is dan binnen 851 jaar gekraakt bij een mega-aanval met de snelste computer van dit moment.

Toch blijft het raadzaam om af en toe van wachtwoord te veranderen. Mogelijk is de zwakste schakel net die ene leuke social media website die niet bestand blijkt te zijn tegen de eerste de beste mega-aanval van hackers.

Bron: Digibewust

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Security

Tags: PC, internet, hackers

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord