1 miljard Android-apparaten verkocht in 2014

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat er in 2014 meer dan een miljard Android-apparaten worden verscheept. Daarmee laat het OS Apple’s iOS en Microsofts Windows Phone ver achter zich. Ook blijkt uit de verwachtingen dat de pc-markt met nog eens 10 procent krimpt en dat zelfs de markt voor mobiele apparaten wat onder druk komt te staan.

Marktonderzoeker Gartner heeft weer cijfers gepresenteerd waaruit de verwachtingen voor de computermarkt naar voren komen. De cijfers gaan over tablets, smartphones en pc’s.

Android

In 2012 werden er iets meer dan 500 miljoen Android-apparaten verkocht. In 2013 loopt dat getal op naar 866 miljoen. Gartner verwacht dat de trend zich wat Google’s mobiele OS betreft voortzet, want het voorziet dat er in 2014 maar liefst 1,061 miljard Android-apparaten verscheept worden.

Voor Windows en Windows Phone (bij elkaar genomen dus) groeit het aantal verkochte apparaten van 346 miljoen in 2012 naar 378 miljoen in 2014. Apple verkocht in 2012 212 miljoen apparaten en dat zal in 2014 354 miljoen zijn, wat ook geen verkeerde verkoopaantallen zijn.

Gartner merkt op dat de techgiganten stuk voor stuk moeite om in alle categorieën apparaten een behoorlijk marktaandeel te vergaren. Apple doet het op dat gebied nog het beste, aangezien het naast een alleraardigst mobiel marktaandeel met OS X ook enigszins meetelt op de desktopmarkt. 

Pc

De pc-markt zal volgens Gartner met nog eens tien procent krimpen dit jaar. Dat cijfer wordt wat getemperd wanneer ‘ultramobiles’ (Windows 8-hybrides en bijvoorbeeld laptops die ook als tablets gebruikt kunnen worden) meegeteld worden, want dan is de krimp nog maar zeven procent.

Hoewel tablets en smartphones volgens Gartner de komende jaren door zullen groeien, komt de markt wel wat onder druk te staan. Veel consumenten doen steeds langer met hun mobiele apparaten, waardoor er wat verzadiging optreedt. Verder kiezen ze steeds vaker voor de goedkopere tablets en smartphones.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: cijfers, marktaandeel, gartner, pc-markt