Ziggo Extra Wifi-punt: TP-Link Archer C7 in vermomming

Een modern draadloos netwerk verlangt tegenwoordig meerdere wifi-accesspoints. Sinds begin 2016 levert Ziggo dan ook een wifi-accesspoint onder de naam Ziggo Extra Wifi-punt via een internetkabel. Maar wat koop je precies?

Klanten van Ziggo kunnen dit accesspoint aanschaffen voor 59 euro. Je krijgt behalve het accesspoint ook 15 meter utp-kabel of internetkabel zoals Ziggo het noemt. Het accesspoint is dus duidelijk bedoeld om een flink eind van Ziggo’s eigen modem/router af te zetten. Het vormt volgens de provider dan ook een oplossing voor wifiproblemen op een plek waar al een ‘internetkabel’ ligt of waar je een kabel heen kunt leggen.

Wat krijg je voor die 59 euro? Best veel, want Ziggo’s accesspoint is een dualband-accesspoint dat tegelijkertijd werkt op zowel de 2,4- als de 5GHz-band en ondersteuning biedt voor 802.11ac. Daarbij heeft het accesspoint op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band ondersteuning voor drie datastromen. Specifiekere informatie geeft Ziggo niet, maar uit deze gegevens kunnen we afleiden dat het om een AC1750- of AC1900-accesspoint gaat.

Het enige verschil is dat een AC1900-router op de 2,4GHz-band gebruik kan maken van een betere modulatietechniek waarmee theoretisch 600 Mbit/s gehaald kan worden in plaats van de 450 Mbit/s die een AC1750-router biedt. Er zijn echter vrijwel geen clients die dit ondersteunen, dus in de praktijk is het verschil niet spannend.

Link met TP-Link

Ziggo maakt zelf uiteraard geen modems of routers, maar levert apparatuur van netwerkfabrikanten. Vaak staat de fabrikant daarvan prominent op het apparaat, maar bij het Ziggo Extra Wifi-punt via een internetkabel zie je op de website alleen het merk Ziggo vermeld staan. Wie echter een beetje thuis is in het aanbod van routers, zal gezien de behuizing echter al snel vermoeden dat het Extra wifi-punt afkomstig is van netwerkfabrikant TP-Link.

© PXimport

Dat vermoeden wordt bevestigd als je onderop het accesspoint naar de sticker met het typenummer kijkt. Het model van het apparaat is een Ziggo-C7 v1.0. Behalve Ziggo zie je op deze sticker ook het merk TP-Link staan. Hiermee is dus direct duidelijk dat TP-Link de fabrikant is. Maar hebben we precies mee te maken? TP-Link zelf heeft één apparaat met de aanduiding C7 in het assortiment, de Archer C7. Dat apparaat ziet er qua behuizing inderdaad hetzelfde uit als Ziggo’s Ziggo-C7.

Firmware

De Archer C7 is echter geen accesspoint, maar een volwaardige router. Ziggo’s C7 is dat duidelijk niet, de webinterface laat zien dat het puur een accesspoint is. Toch is het duidelijk dat Ziggo’s accesspoint meer moet kunnen. Zo bevat het accesspoint bijvoorbeeld twee usb-poorten zonder functionaliteit. Je kunt in ieder geval niet zomaar firmware van TP-Links Archer C7 op de Ziggo-C7 flashen.

Gebruikers van het forum Gathering of Tweakers hebben echter ontdekt dat dit wel mogelijk is door een aantal bytes in de header van de firmware te wijzigen. Hierdoor wordt de firmware van de Archer C7 wel geaccepteerd en verandert de Ziggo-C7 in een volwaardige Archer C7.

Conclusie

Ziggo’s Extra Wifi-punt met internetkabel is ontmaskerd, het is een aangepaste TP-Link Archer C7 die enkel dienst doet als accesspoint. Het is echter mogelijk om via een trucje firmware van TP-Link te flashen waarna het accesspoint verandert in een volwaardige Archer C7-router.

Hoewel de Archer C7 V2 al een oudere router is uit 2014, is een AC1750-accesspoint of -router in de praktijk nog steeds erg goed bruikbaar. Zeker voor de 59 euro die Ziggo vraagt, is het een prima apparaat. Een Archer C7 kost je gemiddeld nog altijd zo’n 99 euro. En houd je van knutselen, dan kun je er zelfs een volwaardige router van maken. Al ben je dan vermoedelijk wel je garantie via Ziggo kwijt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten