abonneren

WRT610N Simultaneous Dual-N Wireless Router

Was het bij voorgaande generatie draadloze dual-n routers nog of/of; deze nieuwe Linksys router kan de beide 11-n banden simultaan gebruiken. Dus hebt u nu echt een dual-band router of zoals linksys het zelf zegt twee routers in één apparaat.

Vreemd genoeg is dat wel de manier waarop het werkt. Nadat de router met de in de router aanwezige wizzard, via de toch redelijk overbodige installatiesoftware op de pc, is geïnstalleerd, zijn er twee accespoints beschikbaar waarmee u met een draadloos apparaat verbinding kunt maken. Je moet dus op voorhand kiezen of de 2,4 GHz band of de 5 GHz band. Het is dus niet zo dat er bij het opzetten van een verbinding automatisch naar de beste verbinding wordt gezocht of dat er afhankelijk van de omstandigheden zelfs zou worden geschakeld tussen de twee banden.

Stabiliteit

We hebben het niet heel grondig kunnen testen maar onder onze huiselijke testomstandigheden blijkt in eerste instantie de 2,4 GHz band een veel stabielere verbinding op te leveren dan de 5 GHz band. Na de het installeren van de firmwareupdate die begin 2009 uitkwam is dit probleem opgelost. De snelheid van beide deze verbinding is goed en het bereik ook. Om incompatibiliteit uit te sluiten testen we de 11n verbindingen met de bijpassende LinkSys dual band wireless-n usb-adapter. Ook een Intel Centrino notebook doet het goed op beide banden.
Op het 2,4 Ghz netwerk zijn ook 11g verbindingen met andere apparaten mogelijk die ook redelijk snel en stabiel zijn. Dankzij de gibabit ethernetpoorten is de netwerksnelheid via de lan-poorten prima in orde.

Gebruiksvriendelijk

Het gebruik van de configuratie-functionaliteit in de router is redelijk eenvoudig en overzichtelijk. De meegeleverde Lela netwerksoftware levert mooie plaatjes van de netwerk configuratie maar voegt verder weinig praktische beheersfunctionaliteit toe.

Beveiliging

De router ondersteunt alle moderne beveiliging technieken en dank zij WPS (Wireless Protected Setup) voegt u met een druk op de knop een apparaat toe aan het beveiligde draadloze netwerk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • twee banden
  • lan snelheid
  • gebruiksvriendelijk
  • twee accespoints
Aan het uiterlijk van de router zal het niet liggen. De futuristische vormgeving pas wel bij de uitgebreide functionaliteit van de router, die ons weer een stukje dichter bij het ideale draadloze netwerk brengt. Nog steeds volgens de draft-n standaard dus hoe dat later met de definitieve standaard zal gaan moeten we nog maar afwachten. Het voordeel van de 5 GHz band is dat deze veel minder druk is zodat een snelle stabiele verbinding voor bijvoorbeeld videostreaming mogelijk is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: