WRT300N

De definitieve specificatie van de snelle wlan-standaard IEEE 802.11n, met een doorvoersnelheid van 300 MBit/s, laat nog even op zich wachten. Linksys biedt voorlopig producten aan die gebaseerd zijn op het Draft-N-ontwerp, dat vooruitloopt op de uiteindelijke specificatie.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Eén van de eerste Draft-N-producten van Linksys is de router WRT300N. Zonder encryptie levert deze router een bijna tweemaal zo snelle doorvoersnelheid als de huidige 802.11g-apparaten. Wordt de encryptie ingeschakeld dan zien we flinke verschillen: met de onveilige maar populaire WEP-encryptie en met WPA signaleren we géén snelheidswinst. Schakelen we WPA2 in dan werkt de WRT300N ineens weer in Turbo-modus.

De firmware laat ons de gebruikelijke, overzichtelijke menustructuur zien die we van Linksys gewend zijn. Via QoS (Quality-of-Service) is te verhinderen dat éénn toepassing de complete bandbreedte in gebruik neemt; dat is vooral bij internettelefonie erg belangrijk. De beheerder kan ook bepalen of het mogelijk is de router via het draadloos netwerk in te stellen. Alle systeemmeldingen worden in logbestanden netjes bijgehouden. Wel missen we de mogelijkheid om protocolmeldingen naar een andere pc door te sturen of om waarschuwingen per email te sturen.

De WRT300N is alleen praktisch wanneer de andere apparaten in het netwerk ook met de WPA2-encryptie overweg kunnen. Anders blijft alleen de grote reikwijdte over, en dan is € 220 voor een router wat aan de prijzige kant.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer snel...
  • ...onder bepaalde omstandigheden.
De Linksys WRT300N levert alleen hoge prestaties zonder encryptie of met WPA2. Wanneer in het netwerk oudere apparaten ingezet worden die niet met dit protocol overweg kunnen, dan biedt de WRT300N nauwelijks voordelen boven de goedkopere standaardrouters.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: