abonneren

WL-322 Modem Router

Wie een internetverbinding aanvraagt bij één van de vele providers in Nederland, krijgt in veel gevallen een simpel modem erbij. Soms voldoet dit modem, maar wie meer wil dan alleen internetten, mist de flexibiliteit van een geavanceerder model. Al is het maar een mogelijkheid voor draadloos internet.

Sitecom heeft met de WL-322 een interessante adsl2+-modem in het assortiment. Met €99,95 is het zeker geen diepte-investering en voor dat bescheiden bedrag krijgt u alles wat nodig is voor een vlot netwerk: vier 100 Mbit lanpoorten, 300 Mbit wireless-N en ondersteuning tot 24 Mbit/s internet (adsl2+).

gemakkelijke setup


Sitecom maakt het niet lastig een internetverbinding op te zetten. Wie het modem-router voor het eerst aanzet kan zeer gemakkelijk via de browser in het systeem een internetverbinding opzetten. U hoeft alleen maar een pc met het modem te verbinden en het modem aan de juiste telefoonkabel te koppelen. Daarna tikt u 192.168.0.1 in de adresbalk en start de wizzard. Deze loodst u stap voor stap door de configuratie. Het handige aan de wizzard is dat u gemakkelijk kunt kiezen uit een lijst internetproviders. Helaas is deze nog niet helemaal compleet, maar Sitecom werkt de lijst regelmatig bij. Het kan dus zijn dat u eerst de firmware moet updaten voordat u uw provider kunt selecteren. Overigens kunt u ook handmatig de internetverbinding instellen.

Handige hulpmiddelen


De interface van de WL-322 is met zijn tweelaagse menustructuur overzichtelijk. Het laat in één oogopslag zien waar u bent en waar overige instelmogelijkheden ‘verscholen’ zitten. Niet geheel verwonderlijk kunt u gemakkelijk zaken als firewall, QoS (Quality of Service), wireless band, encryptie (WEP en WPA(2) via WPS) en bijvoorbeeld routing instellen. Hoewel de port-forwarding functionaliteit bij de WL-322 niet heel geavanceerd is, werkt het efficiënt en zullen de meeste thuisgebruikers prima uit de voeten kunnen met deze modem-router.

Stabiel


Wie stabiliteit zoekt, vindt deze absoluut bij de WL-322. Het is geen enkel probleem audio en video naast elkaar te streamen als u ook nog iets aan het downloaden bent. Dankzij de prima QoS-engine weet de Sitecom prima bandbreedte te verdelen. En dat is een groot pluspunt voor wie een streaming server thuis heeft staan, of regelmatig naar internetradio luistert. Want niet is vervelender dan een hakkelend filmpje of radiostation.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Wireless-N
  • Werkt tevens als switch
  • Quality of Service werkt perfect
  • Fijn setup-menu en interface
  • Sommige internetproviders staan (nog) niet in de wizzard
  • Geen gigabit-lan
De WL-322 is een prima modem-router die voor de gemiddelde thuisgebruiker met iets meer eisen een prima basis kan vormen. Het modem beschikt over voldoende functionaliteit en biedt ruim voldoende snelheid. Met name de gigabit lan-poorten en Wireless-N zijn echte pluspunten in deze prijsklasse van 100 euro.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: