abonneren

WL-308XR Gaming Router

Laten we eerlijk zijn: een router is niet vaak een spannend product. Vaak is het een kwestie van aansluiten en vergeten dat hij er staat. En daar is natuurlijk niets mis mee, want in veel gevallen is een router niet meer dan de poort naar het onmisbare internet. Dat het toch een begeerlijk stuk hardware kan zijn, bewijst Sitecom met de Gaming Router.

Sitecom heeft sinds kort een nieuwe doelgroep voor routers aangeboord: de gamer. De WL308 XR is namelijk een zogenoemde 'gaming router'. Wat is dan het gaming-element? Nou, Sitecom belooft 'zero latency' binnen het bedrade netwerk en nagenoeg geen vertraging op het draadloze netwerk. Een interessante en gewaagde belofte. Of het helemaal waar is, durven we niet te zeggen, maar dat hij snel (en slim) is, hebben we wel gezien!

Stromen maar!


Om tot deze hoge snelheden en minimale vertragingen te komen, maakt Sitecom gebruik van vijf gigabit-poorten (4 lan, 1 wan) en Wireless-N draft 2.0 (300 Mbit). Een QOS (quality of service) -processor van Ubicom – de StreamEngine – verzorgt al het verkeer tussen de deelnemers in het netwerk en het internet.

De WL-308 XR kan probleemloos tot 30.000 verbindingen accepteren en onderhouden. Handig voor als u veel gebruik maakt van Bittorrent of nieuwsgroepen. Ook zetten sommige spellen in no-time duizenden verbindingen op om een goede gameplay te garanderen. Wie overigens niet alle toegangspoorten van zijn spellen uit zijn hoofd kent: deze router heeft al een aardige database in zich. U hoeft alleen maar aan te klikken welke spellen u online wilt spelen en klaar is Kees.

Voorrangsweg


De Quality of Service-processr is een geval apart. Sitecom maakt namelijk gebruik van de nieuwste StreamEngine van Ubicom; een grote en belangrijke speler in de routermarkt. Deze processor analyseert automatisch elk datapakketje en koppelt daaraan een prioriteit. U hoeft dus niets in te stellen. Belangrijke data krijgt gewoon keurig voorrang. U moet daarbij denken aan: Voip, streaming audio en video, en in dit geval ook dataverkeer voor online gaming. Minder belangrijk verkeer als web en e-mail, moet dan natuurlijk even wachten, maar daar merkt u in praktijk weinig van.

Een ander unicum bij de Sitecom Gaming Router, is de gigabit wan-poort. Veel routers hebben wel een gigabit lan-poort, maar de wan-poort waaraan u uw modem koppelt, komt vaak niet verder dan 40 of hooguit 80 megabit. Dat is in veel gevallen ook wel genoeg, maar indien u gebruik gaat maken van bijvoorbeeld glasvezel, dan vormt deze wel een bottleneck en dat is natuurlijk zonde.

Interface


Om een router aan te passen aan uw specifieke wensen en netwerk, is het vaak noodzaak even in de router te gaan om het een en ander in te stellen. Soms moet u bijvoorbeeld een paar poorten openen om van buiten toegang te krijgen tot uw server, of u wilt het wachtwoord van uw draadloze netwerk aanpassen. Deze zaken kunt u instellen via de web-interface van de router. U tikt voor toegang tot deze interface het ip-adres van de router in.

De interface van de Sitecom is niet echt aantrekkelijk. Sterker nog: hij is behoorlijk saai, zeker voor een gaming router. En echt toegankelijk willen we hem ook niet noemen. We moesten soms toch aardig zoeken. Gelukkig is er inmiddels een nieuwe firmwareupdate op de site van Sitecom beschikbaar waarmee de interface een prettiger en duidelijker smoelwerk krijgt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Erg snel, zowel via lan als wlan
  • Gigabit WAN-poort
  • Veel instelmogelijkheden
  • Web-interface is niet echt prettig en aantrekkelijk
De Sitecom WL-308 Gaming Router is een prima product. Hij is veelzijdig, stabiel, krachtig en razendsnel. Echt overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is de interface echter niet. Bovendien past de kleurstelling absoluut niet bij het uiterlijk en imago van deze router. Echter, kniesoor die daar op let, want eenmaal ingesteld is er geen omkijken meer naar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: