abonneren

Wifi-roaming dicht het gat tussen 3G en wifi

GSMA en WBA kondigen aan samen te werken aan een eenvoudige mogelijkheid om met een mobiele telefoon of tablet verbinding te maken met wif-hotspots. Automatische wifi-roaming is een mogelijkheid om 3G-netwerken te ontlasten.

Het zou de eerste keer worden dat de twee stromingen voor mobiele netwerken samenwerken en de gebruikers de voor de hand liggende mogelijkheid te bieden om de voordelen van beide werelden te gebruiken.

Vrijwel alle smartphones en tablets beschikken over wifi er is alleen geen uniforme manier waarop deze apparaten verbinding maken met wifi-netwerken. Zowel configuratiegegevens, toegangssleutels als betaling zijn niet gestandaardiseerd. Wifi-roaming moet een einde maken aan deze situatie. Het moet voor de gebruikers naadloos overschakelen tussen 3G-netwerken en wifi-netwerken mogelijk maken, waarbij de sim-kaart als identificatie dient. Ook moeten de mobiele providers de gebruikers kunnen identificeren en kunnen vaststellen of ze van een mobiel of een wifi-netwerk gebruik maken.

Wifi-roaming zal gebaseerd worden op het door de WBA (Wireless Broadband Alliance) ontwikkelde ‘next generation hotspots’ en de door de Wifi Alliantie ontwikkelde ‘passpoint certification’-technologie. Samen met de door GSMA (GSM Association) gebruikte roaming-standaard (GRX), moet dit tot een universele standaard leiden die door de mobiele operators en hotspot-exploitanten wordt ingevoerd.

Bron: Cnet

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: Gsm, 3g