Wat heb je nodig voor een eigen mailserver?

Het opzetten van een eigen mailserver is een uitdagende taak die veel mensen liever uitbesteden. Maar het biedt ook voordelen om e-mail in eigen beheer te hebben. Welke opties heb je op dit gebied?

Wil je snel een eenvoudige e-mailoplossing, dan is de cloud lastig te overtreffen. Neem bijvoorbeeld Office 365 Business Premium: voor 10,50 euro (exclusief btw) per gebruiker per maand krijg je een postvak van 50 GB en een reeks extra’s, waaronder de bekende Office-toepassingen. Hier kun je bijna geen server voor in de lucht houden.

Een eigen mailserver is al een stuk interessanter als je veel gebruikers wilt bedienen, bijvoorbeeld een gezin of (klein) bedrijf. Je krijgt daarbij tevens veel meer controle over bijvoorbeeld het aantal en de grootte van postvakken en bijlagen, of de strategie voor back-ups. Bovendien kun je functies toevoegen die je misschien mist in de cloud. Ten slotte vinden veel mensen het om privacyredenen prettiger als e-mail niet bij een externe partij is opgeslagen.

Opzetten mailserver met iRedMail

Eenvoudig is het opzetten van een mailserver doorgaans niet. Sommige componenten, zoals Postfix, kennen honderden parameters. Dankzij iRedMail hoef je je daar bijna niet mee bezig te houden. Dit installatiescript installeert en configureert automatisch alle vereiste onderdelen. Je hoeft slechts wat voorkeuren op te geven.

De eerste versie van iRedMail verscheen in 2007. Aan de basiscomponenten is in de loop van de tijd weinig gesleuteld en dat hoeft ook niet. Het pakket bevat vertrouwde en populaire opensource-software. Binnen een kwartier kun je een gratis en zeer functierijke mailserver opbouwen die ook nog eenvoudig is te configureren, grotendeels via de browser.

De belangrijkste componenten in iRedMail zijn Dovecot en Postfix. Postfix is een zogenaamde mta (Mail Transfer Agent), die het ontvangen en versturen van e-mailberichten afhandelt middels het smtp-protocol. Dovecot is verantwoordelijk voor de opslag van berichten in postvakken en zorgt ook dat je daar toegang toe krijgt via imap of pop3.

Om spam en virussen tegen te houden worden respectievelijk SpamAssassin en ClamAV geïnstalleerd, zogenoemde content filters. Om die content filters te kunnen gebruiken wordt Amavis-new geïnstalleerd.

Er zijn wat interessante extra’s die je mee kunt installeren, waaronder Roundcube voor webmail en SOGo-groupware. Met SOGo kun je onder meer agenda’s, taken en contacten beheren en via een Exchange ActiveSync-koppeling gemakkelijk synchroniseren met Outlook, maar ook diverse smartphones en tablets (inclusief iOS en Android)

Installatie op eigen server?

Je kunt voor iRedMail een server thuis gebruiken, eventueel een oude pc. De systeemeisen zijn niet hoog, al is 2 GB werkgeheugen geen overbodige luxe. Scannen op spam en virussen vraagt relatief veel geheugen. Je moet de server een vast ip-adres in je netwerk geven. En als de server achter een router zit moet je via de routerinstellingen een hele reeks poorten doorsturen.

Poort 25 is soms een struikelblok omdat enkele internetproviders die dichtzetten. Mailservers gebruiken die poort voor het onderlinge e-mailverkeer, soms zelfs exclusief. Bij Xs4all kun je de dergelijke blokkades zelf kiezen door de gewenste poortbeveiliging via een servicepagina aan te passen, waarbij niveau 0, 1 en 2 geschikt zijn voor een eigen mailserver.

Een tweede probleem is dat providernetwerken regelmatig worden misbruikt voor het versturen van spam waardoor soms hele reeksen ip-adressen op een blacklist kunnen komen. Het is daarom nuttig te controleren of het ip-adres van jouw internetverbinding bruikbaar is.

Een server huren

Er valt gezien de spamproblematiek en ook het energieverbruik van een server die 24x7 moet draaien veel voor te zeggen om ergens een server te huren, zoals een relatief voordelige vps. Dat kan, gelet op de voordelige dollarstand, ook buiten Nederland: voor 10 dollar (ongeveer 8 euro) per maand huur je een virtuele server bij Linode of DigitalOcean met 2 GB geheugen. Bij beide providers kun je het gebruik eventueel per uur afrekenen, handig als je alleen wilt experimenteren.

Het is verstandig om, voordat je begint met het inrichten van het systeem, het toegekende ip-adres te controleren. Als dit op een blacklist staat kun je dat nu nog gemakkelijk wijzigen. Daarna kies je een besturingssysteem naar keuze dat automatisch wordt geïnstalleerd.

In een volgend artikel leggen we uit hoe je een en ander precies inricht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten