Unraid installeren op je eigen thuisserver

Met het besturingssysteem Unraid transformeer je zelfs de oudste computer in een flexibele en handige thuisserver. In deze workshop helpen we je op weg met de installatie van deze vederlichte software. Unraid installeren doe je zo.

In een voorgaand artikel vertelden we je over de voordelen van een thuisserver en welke hardware ervoor nodig is. Nu bespreken we hoe je zo'n thuisserver draaiende krijgt en daarvoor gebruiken we Unraid als besturingssysteem van dienst.

De makers van Unraid komen diep uit de serverwereld. Dat is al te zien aan de naam van de software, dat verwijst naar de raid-systemen die professionele servers vaak gebruiken. Met Unraid wilden ze een veiliger alternatief voor dat oude bedrijfsprotocol neerzetten, dat iedereen vervolgens voor een klein bedrag kan gebruiken.

Omdat Unraid gemaakt is voor servers, is het gehele besturingssysteem ook vanuit je webbrowser te bedienen. Toch heb je een toetsenbord en monitor nodig om de server goed te configureren voor de installatie. Die kun je na het doorlopen van de stappen weer opbergen, waarna je vanaf je gebruikelijke computer Unraid kunt configureren en bedienen.

Unraid op usb-stick installeren

Het belangrijkste onderdeel van je Unraid-installatie is de usb-stick. Deze moet minstens 1 gigabyte aan ruimte hebben. Kies er eentje van een betrouwbare fabrikant, want je zult de usb-stick lang na de installatie blijven gebruiken. Deze start Unraid namelijk iedere keer op en laadt het besturingssysteem in het werkgeheugen. Volgens de ontwikkelaars lijken usb2.0-sticks beter te werken dan usb3.0-varianten.

Steek de usb-stick in je gewone computer en ga naar unraid.net/download. Download daar de USB Creator en start deze vervolgens op. Loop de getoonde stappen door en druk op Write zodat de usb-stick gemaakt kan worden. Een paar minuten later heb je een stick waarop het gehele besturingssysteem geïnstalleerd staat.

Unraid opstarten en instellen

Stop de stick in de beoogde server, het liefst op een usb-poort die rechtstreeks met het moederbord verbonden is. Dat zijn meestal de poorten achterop de computer. Sluit vervolgens een monitor en toetsenbord aan en zet de machine aan. Zorg ook dat er een internetkabel met de server is verbonden. Druk bij het opstarten op de juiste knop om de bios-instellingen te openen, meestal is dat de Delete-toets. Hier moet je het moederbord goed configureren om met Unraid te werken.

Ga als eerste naar de lijst met Boot priorities (opstartvolgorde). Hier wordt bepaald vanaf welk opslagmedium het besturingssysteem als eerste wordt geladen. In de prioriteitenlijst zet je de aangesloten usb-stick bovenaan, zodat deze iedere keer wordt geladen als de server bijvoorbeeld opnieuw opstart.

Zoek de instellingen voor je storage-controller op en zet deze op HBA-modus. Daarnaast moet je bij alle getoonde hardware de virtualization-ondersteuning aanzetten. Ook de IOMMU-ondersteuning (input–output memory management unit) mag worden geactiveerd en Fast Boot-opties kunnen worden uitgezet. Zie je sommige van deze instellingen niet staan? Geen nood, dan staan ze waarschijnlijk al goed afgestemd door de fabrikant.

Sla je instellingen op en herstart de server. Als je alles goed hebt afgestemd, krijg je nu een keuzemenu te zien. Hier kun je kiezen om Unraid headless te draaien. Dan is er geen grafische interface die de server vertraagt en moet je alles bedienen vanaf een externe computer.

Je kunt ook voor de GUI Mode kiezen om alsnog een simpele interface te tonen. Hier kiezen we voor de headless-optie. De GUI-modus komt alleen van pas bij het oplossen van gekke problemen.

Je kunt zo nodig de monitor nog even verbonden te houden om te zien of alles goed verloopt, maar Unraid zou in de meeste gevallen nu gewoon moeten opstarten. Daar heb je vanaf het computerscherm weinig aan: je ziet alleen snel voorbijschietende commando’s. In feite zie je de achterkant van het besturingssysteem in actie.

Ga naar je gebruikelijke computer en zorg dat je met hetzelfde netwerk als de server verbonden bent. Open een browser. Heb je een Windows-computer, dan tik je het domein http://tower in. Op Macs ga je naar http://tower.local. Er wordt nu een website geladen die op je server wordt gegenereerd, waarmee je het gehele besturingssysteem kunt configureren.

Kies bij het doorlopen van de stappen welke opslagmedia je wilt gebruiken in je thuisserver. In de lijst met Array Devices staan waarschijnlijk al je harde schijven vermeld. Zodra je op de startknop drukt, wordt van al deze schijven één groot volume gemaakt.

Parity disks

Maar wees niet te haastig: sommige schijven kun je ook een zogeheten parity disk maken. Hierdoor worden het in feite back-ups: alles dat op je array staat, wordt ook bijgeschreven op deze extra schijf. Gaat je primaire disk kapot? Dan haalt Unraid je verloren bestanden gewoon uit de parity-schijf en is er in feite niks aan de hand. Daarnaast kun je een schijf een cache device maken. Hierop worden bestanden bij bepaalde handelingen tijdelijk bewaard, waardoor het algehele systeem iets sneller gaat werken.

Alle schijven die je hebt toegevoegd, vormen één grote opslagplek. Onder het tabblad Settings vind je de opties om via NFS, AFP of SMB bestanden te delen. Het is handig om zowel NFS als SMB aan te zetten: dan kun je er op alle Windows-computers en Macs zonder gedoe bij.

Na het activeren van beide opties zal je server op je netwerk verschijnen. Je kunt er rechtstreeks in door in de Windows Explorer of de Finder op macOS naar de netwerk-optie te gaan. Hier kun je bestanden kopiëren en plakken zoals je ook op een lokale schijf zou doen.

Extra apps installeren

Je thuisserver draait nu, maar het wordt pas echt interessant als je er extra apps op installeert. Dat kan het makkelijkst door een soort appwinkel te installeren. Ga in de webinterface naar Plugins, druk op Install Plugin en voer de volgende link in: https://raw.githubusercontent.com/Squidly271/community.applications/master/plugins/community.applications.plg. Na de installatie zal bovenin een Apps-tabblad verschijnen waar je software kunt downloaden.

Al die applicaties gebruiken een systeem genaamd Docker om in te laden en na installatie vind je een tabblad met diezelfde naam. Let alleen wel op: hoe meer software je draait, hoe meer werkgeheugen er in beslag wordt genomen. Onder het tabblad Dashboard vind je een overzicht van hoe al je ram is toegedeeld.

Wat je vervolgens met de server doet, is afhankelijk van de software die je gaat draaien. Maar de basis is nu in ieder geval geraid. Pardon, gereed!

Geschreven door: Bastiaan Vroegop Vroegop op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: netwerk, unraid