abonneren

Ultra Rangemax Plus WAG160N

Routers en access points van Linksys waren in het verleden niet altijd even prettig om te zien. Dat is met de nieuwe modellen wel even anders. Maar het uiterlijk zegt niet altijd iets over de werking -- hoe zit dit bij de WAG160N?

De nieuwe WAG160N kan overal en op elke manier geplaatst worden -- bij voorkeur horizontaal. U zult niet lopen klooien met de antenne's, want die heeft Linksys netjes ingebouwd. Dit heeft natuurlijk ook een nadeel: ze zijn niet meer te vervangen door hooggevoelige antenne's en ze zijn ook niet meer te draaien, om de dekking te verbeteren in een bepaald gebied. Op de voorzijde van het apparaat zijn een aantal icoontjes aanwezig die de status van de router weergeven, waaronder wireless-, DSL- en internetactiviteit en aangesloten ethernetapparaten.

Linksys heeft de WAG160N niet met een gigabitswitch uitgerust, maar heeft gekozen voor het oudere 10/100 Mbit. Dit heeft geen invloed op de doorvoersnelheid via het draadloze netwerk, maar wie inmiddels gigabitapparaten in zijn bedraadde netwerk heeft kan geen gebruik maken van de hogere snelheid.

De installatie van de router is een fluitje van een cent dankzij de meegeleverde software. In ons testlab hebben we de router binnen enkele minuten werkend. De interface van de router zou nog wat beter vormgegeven kunnen worden: aan de bovenzijde van het scherm vinden we zeven menubladen en elk van deze bladen leidt tot een verdere menustructuur. Dit bezorgt ons een wat onoverzichtelijk gevoel en kan mensen met weinig ervaring afschrikken. Gelukkig is er wel een uitgebreide helpfunctie voor elk onderwerp aanwezig. Eén gedeelte van het menu bevat de Access Restrictions, waarbij in te stellen is wanneer het internet gebruikt mag worden en wanneer niet. Dat is vooral handig voor mensen met (jonge) kinderen. De internettoegang kan tot op het niveau van elke pc in het netwerk ingesteld worden.

De draadloze prestaties van de WAG160N zijn niet veel anders dan die van andere pre-N-apparatuur in onze tests, met een gemiddelde doorvoersnelheid van 30 Mbps. Zoals gebruikelijk hangen de prestaties sterk af van het lokale netwerkverkeer, de dikte van de muren in uw huis en andere factoren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Stijlvol, compact design
  • Eenvoudig te installeren
  • Gunstig geprijsd
  • Geen gigabit-switch
  • Onhandige interface
Linksys heeft zichzelf overtroffen met de nieuwe vormgeving van hun router. Het is jammer dat ze niet dezelfde moeite gestoken hebben in het ontwerp van een bijpassende, gebruikersvriendelijkere interface.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie