abonneren

Treurig einde voor kabelplannen Tele2

Tele2 gaat uiteindelijk toch geen kabelabonnementen aanbieden. UPC weigert het kabelsignaal door te geven en wil alleen praten over de afhandeling van overstappers.
Aanvankelijk kreeg Tele2 van de Opta groen licht om het kabelnetwerk van concurrenten te gebruiken, maar vorige week liep het al snel mis.

Tele2 wilde de kabelmarkt openbreken om zo goedkope tv-diensten via de kabel te kunnen leveren. De Opta gaf de provider hierin gelijk en sommeerde UPC, Ziggo en andere kabelbedrijven hun kabelnetwerk open te stellen voor kleinere partijen zonder eigen infrastructuur. Tele2 begon daarop een landelijke actie om mensen over te halen over te stappen op naar Tele2.

Vorige week besliste het College voor Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) echter dat de kabelaars helemaal niet verplicht zijn hun netwerken open te stellen. Hiermee zette de CBb de uitspraak van de Opta aan de kant. UPC trok meteen aan de rem en weigert nu zijn kabel open te stellen. Tele2 wilde aanvankelijk nog middels gesprekken met de kabelaars proberen de situatie op te lossen, maar UPC heeft hier in ieder geval geen trek in. UPC wil alleen de 1300 abonnees die van UPC naar Tele2 zijn overgestapt tegemoetkomen, door ze kosteloos weer in de armen te sluiten. Ziggo is nog in gesprek met Tele2 en wijst de plannen van de nieuwkomer niet per definitie van de hand. Het zou bij Ziggo gaan om 1400 overstappers.

De Opta heeft inmiddels een spoedberaad belegd om de uitspraak van het CBb te onderzoeken. Hoewel de organisatie niet de middelen heeft om de tv-markt tegen de wil in van de CBb open te breken, lijkt de organisatie zich gesteund door de politiek. Een kamermeerderheid lijkt positief te staan tegenover een aanpassing aan de Telecomwet. Zo zou de kabelmarkt alsnog verplicht opengebroken kunnen worden. Een mogelijk probleem hierbij is dat dit tegen de Europese regels in zou druisen.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: