abonneren

TP-Link WDR4300

TP-link staat bij ons bekend als een merk dat prima spullen levert voor niet al te veel geld. Denk aan de homeplugs die we hebben getest. Ze hebben één van de snelste modellen in handen, maar waren daarbij ook één van de goedkoopste. Is dat ook bij de WNDR4300 het geval?

We krijgen bijna een déjà vu-gevoel als we naar het typenummer kijken: N750, en WDR4300… dat lijkt wel concurrent Netgear! Maar dat is hier niet het geval. TP-Link probeert wellicht een graantje mee te pikken van het succes van de Amerikanen.

Als we de doos openen zien we een behoorlijk grote jongen. Met name de antennes zijn van het kaliber ‘ik wil kost wat kost van de buren winnen’. Echt flinke sprieten. En dat moet het bereik wel ten goede komen, gokken we.

De WDR4300 is gebaseerd op een Atheros-chipset: de AR9344 soc om precies te zijn. Dit maakt dual band mogelijk, wat wil zeggen dat hij zijn werk op zowel 5 GHz als op 2,4 GHz kan doen. En dan ook tegelijkertijd. Wel zo handig als je over zowel modernere als wat oudere apparatuur beschikt. Zo hoef je niet te kiezen. Verder treffen we twee usb-poorten, vier gigabit-lan-poorten en een gigabit-wan-poort aan. Uitstekend geschikt voor zwaarder netwerk-werk dus.


De antennes moet je even op de router schroeven. De meeste routers hebben tegenwoordig de antennes ingebouwd. En dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van het bereik. Echter: prettig bij externe antennes is dat je de router op elke manier kan ophangen om vervolgens de antennes te richten.

Als we de router installeren, wat met een paar kliks is gebeurd, en een blik werpen in de interface, gaan we wel even een jaartje of wat terug. De interface is geheel in het groen en tekstgebaseerd. Dat geeft ons geen warm gevoel. Maar hij is wél helder, dankzij een uitleg aan de rechterzijde, en biedt daarnaast veel opties. De doorgewinterde gebruikers zullen zich uitstekend thuisvoelen in deze interface.

De draadloze prestaties van de WDR4300 zijn prima en op niveau van menig andere router van rond de 100 euro. En soms gaat hij net wat sneller te werk via het draadloze netwerk. Het kopiëren over wifi-n op ongeveer 6 à 7 meter in een drukke omgeving gaat met ongeveer 110 mbit gemiddeld. Over de 5GHz-band is dat iets hoger. We hebben pakketten van 1MB gebruikt. En dat is echt een keurige score. We zijn – gezien de prijs – wel blij verrast met de prestaties die deze router neerzet.

Een prettige bijkomstigheid is dat de router erg zuinig is. In rust verbruikt de WDR4300 iets minder dan 5 watt, minder dan menig concurrent. Bij het versturen van data gaat het verbruik maar weinig omhoog: 6,5 watt ongeveer.
TP-link zet met de WDR4300 een erg nette router in de markt voor een zeer scherpe prijs. Gemiddeld is de router voor €85 te koop. Officieel kost hij €99,95. Een erg scherpe prijs voor een compleet uitgevoerde router met zeer degelijke prestaties!

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Netwerk

Tags: 802.11n, access points, Routers, Tp-link