TP-Link Deco P9 review - Mesh wifi via powerline

TP-Link Deco P9 combineert snel netwerken over het gewone stroomnet met een zelfregelend mesh-wifinetwerk. Dankzij dit netwerksysteem werken maximaal honderd netwerkapparaten naadloos samen binnen een bereik van 560 vierkante meter. Maar reikt het netwerksignaal echt probleemloos door dikke muren? We testen het uit voor dezeTP-Link Deco P9 review.

TP-Link Deco P9 Powerline Mesh Wi-Fi System

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Werkt ook door dikke muren
  • Goede prestaties
  • Gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • Geen visuele indicatie Powerline
  • Redelijk grote satellieten

Het TP-Link Deco P9 Powerline Mesh Wi-Fi System zorgt voor een zichzelf automatisch configurerend en dekkend draadloos netwerk met één ssid en één wachtwoord. De satellieten kan men op drie manieren met elkaar verbinden: draadloos, via het stroomnet of met behulp van een netwerkkabel. De wifi-mesh voorziet in maximale doorvoersnelheden tot 300 Mbit/s op de 2,4GHz-frequentieband en tot 867 Mbit/s op de 5GHz-frequentie. De Powerline-verbinding is HomePlug AV2-compatibel met een maximale doorvoersnelheid van 1.000 Mbit/s en een maximumbereik van 300 meter.

Het door ons geteste Deco P9-startpakket bevat drie cilindervormige satellieten met donkerblauwe onder- en bovenkant. De vormgeving lijkt op die van het eerder geteste TP-Link Deco M4 AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System (PCM 05-2020), al zijn de kleuraccenten daar zwart. Op de zijkant eindigt een donkerblauwe streep in een bredere uitsparing met daarin twee gigabit-ethernetpoorten. Die zijn naar keuze te configureren in wan- of lan-modus.

De voeding is bij deze satellieten intern, omwille van de Powerline-voorziening. Eén kabel garandeert een discrete opstelling, bijvoorbeeld in een woonkamer. De stroomkabel werk je trouwens netjes weg via een uitsparing achterin.

Je hebt er zelf geen controle over hoe de satellieten onderling het mesh-netwerk configureren. Ze gebruiken automatisch het stroomnet voor een stabielere verbinding als de draadloze verbinding ontoereikend is, bijvoorbeeld wanneer een dikke muur een barrière vormt. Deze Adaptive Path Selection-technologie kiest automatisch het snelste netwerkpad.

Powerline-backhaul

De Powerline-backhaul-verbinding (onderlinge connectie tussen de satellieten) werkt alleen met andere Deco P9- en P7-satellieten, niet met HomePlug AV2-adapters van andere fabrikanten. Ze kan ook niet tegelijk worden gebruikt met een ethernet-backhaul; zodra je twee Deco P9-satellieten met elkaar verbindt via een ethernet-kabel, wordt de Powerline-backhaul uitgeschakeld.

Momenteel is er bij de Deco P9 in tegenstelling tot bij de P7 geen enkele manier om visueel vast te stellen of de Powerline-backhaul actief is. TP-Link zegt wel dat dit in de toekomst via een firmware-update wordt toegevoegd. Dan kun je aan de led op de bovenkant van elke satelliet zien welke soort onderlinge verbinding actief is.

De ingebruikname verloopt op precies dezelfde manier als bij andere TP-Link Deco-apparatuur: met behulp van de Nederlandstalige TP-Link Deco-app. Die leidt je stap voor stap door de installatie, te beginnen met het koppelen van één module aan de router of het modem. De app helpt je bij het vinden van een geschikte locatie en bij het inrichten van elke satelliet. De procedure is telkens dezelfde: wachten tot de led boven op de satelliet blauw pulseert en dan de instructies volgen. De led kun je overigens via de app in nachtmodus zetten of volledig uitschakelen.

De installatieprocedure is bij alle Deco’s dezelfde en beoordelen we als zeer gebruiksvriendelijk.

Software

De Deco-app gebruik je ook voor het beheer van het mesh-netwerk. Je configureert er bijvoorbeeld wps mee (automatisch toevoegen van een apparaat aan het draadloze netwerk), want er zit geen fysieke wps-knop op de satellieten. Verder regel je zaken als TP-Link DDNS (dynamische dns voor het veilig benaderen van de P9 via het internet), het configureren van een gastnetwerk voor bezoekers of geavanceerde opties zoals het inschakelen van naadloos roamen. ‘Snelle roaming’ zoals de app naadloos of ‘seamless’ roaming (IEEE 802.11r) noemt, is overigens standaard uitgeschakeld omdat sommige oudere apparaten er niet mee overweg kunnen.

In het menu Homecare regel je het ouderlijk toezicht, de quality of service (voorrang verlenen aan bepaalde netwerkapparaten), bekijk je rapporten over de werking en voeg je bijkomende beheerders van het draadloze netwerk toe.

Het ouderlijk toezicht werkt via profielen die je individueel configureert en op apparaatbasis in- of uitschakelt. Er zijn vier filterniveaus: jonge kinderen, kinderen, tieners en volwassenen. Die blokkeren verschillende categorieën en apps/websites, maar per categorie verfijn en configureer je dat zelf. Er is ook een optie om de internetverbinding van een familielid tijdelijk uit te schakelen (‘pauzeren’).

Prestaties

Het TP-Link Deco P9 Whole Home Powerline Mesh Wi-Fi System presteert goed. Wij haalden draadloze doorvoersnelheden van 244 tot 572 Mbit/s, afhankelijk van de testlocatie en de afstand tot de router. Dat is iets beter dan de eerder geteste Deco M4, die geen Powerline heeft, maar voor de rest erg vergelijkbaar is met de Deco P9. Vooral op de verste testlocatie presteerde de P9 merkbaar beter dan de M4: 177 Mbit/s tegenover 244 Mbit/s. We vermoeden dat de module op die locatie een Powerline- in plaats van een draadloze backhaul-verbinding gebruikte, al kunnen we dat door gebrek aan een led- of andere indicator niet zeker weten.

Conclusie

De TP-Link Deco P9 is vergelijkbaar met de eerder geteste Deco M4, maar voegt Powerline toe aan het mesh-netwerk. Op verdere locaties of locaties waar het draadloze signaal moeilijk door een obstakel zoals een dikke muur raakt, levert de Deco P9 effectief betere doorvoersnelheden dan de Deco M4. Uiteraard betaal je iets meer voor deze oplossing, maar in sommige locaties kan de toevoeging van een Powerline-backhaul zorgen voor een beter presterend draadloos netwerk. De meerprijs tegenover de erg betaalbare Deco M4 is in die situaties verantwoord.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Netwerk

Tags: netwerk, wifi, tplink, mesh